maanantai 1. syyskuuta 2008

Rikollisten tuomiot

Ajattelin kirjoittaa aiheesta, sillä tänä aamuna uusinta rikosoikeudellista 'Alibi'-lehteä lukiessani kiehuin taas kunnolla yli. Koska en osaa asiaa ei-provosoivemmin esittää; mielestäni Suomen oikeusjärjestelmä on sieltä ja syvältä.

Havainnollistetaan tätä näkökulmaa. Talousrikoksesta saa useimmiten ehdotonta vankeutta useammankin vuoden ja päälle sakkoja, kun taas raiskaaja saattaa selvitä puolen vuoden ehdottomalla ja puolen vuoden ehdollisella vankeudella. Murhan yrityksestä saa useimmissa tapauksissa useamman vuoden ehdottoman vankeustuomion, koska murha OLISI ollut suunniteltu ja tarkkaan harkittu (jos se siis olisi onnistunut), mutta itse murhan ONNISTUNEESTA suorittamisesta pääsee usein vuoden tai parin mielisairaalahoidolla vedoten siihen, että henkilö ei murhaa suorittaessaan ollut niin sanotusti täyspäinen.

Mielestäni Suomen oikeusjärjestelmä ja erityisesti sen jakamat tuomiot rikollisille kertovat yhteiskuntamme arvohierarkiasta. Money makes the world go around, raharikoksista ja taloudellisesta vahingonteosta saa kovemmat sanktiot kuin yksittäisten henkilöiden kaltoinkohtelemisesta. Tekisi mieleni väittää, että moiset rikokset eivät valtiota valtiona kiinnosta, koska siitä ei yhteiskuntarakenteen säilymiselle ja talouden hyvinvoinnille, saati miljoonia tuottaville ja suunnattomasta veroja valtiolle maksaville yrityksille koidu haittoja. Vankilat ovat myös kovaa vauhtia täyttymässä, joten ehkäpä rikollisten tuomitsemista halutaan vähentää tai jopa välttää.

Vankiloissa istuu "turhaan" paljon pikkurikollisia. Tämä selvisi minulle katsoessani aiheesta kertovan dokumentin viime vuoden marraskuussa. Niin sanotut tapavangit elävät yhteiskunnan varoilla istuessaan vankiloissa talvet, koska heillä ei vain ole muuta paikkaa minne mennä. He tekevät ryöstöjä ja kavalluksia usein jopa ilman henkilövahinkoja saadakseen katon päänsä päälle ja ruokaa syödäkseen.

Miksi tuomioistuin vangitsee vankilaan juuri heidät uudelleen ja uudelleen eikä pedofiilia tai raiskaajaa?

Kaiken surkuhupaisin kuulemani juttu ikinä liittyi raiskaajaan. Miehellä oli takanaan lukuisia ryöstöjä ja ns. pikkurikoksia ja hänet tuomittiin muistaakseni puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen raiskauksesta. Päästessään ehdolliseen vankeuteen hän raiskasi toisen naisen ja hänet palautettiin vankeuteen muutaman kuukauden lisätuomiolla, eli toisesta raiskauksesta hän sai pienemmän tuomion kuin ensimmäisestä.

2 kommenttia:

Maria kirjoitti...

On totta, että tuomioita todella pitäisi hieman miettiä uudelleen. Erilaisista henkilörikoksista tulisi seurata paljon kovempia tuomioita. Tuntuu todella raa'alta lukea lehteä, kun vierekkäin on uutinen talousrikoksen tehneen henkilön rangaistuksesta ja pedofiliaan syyllistyneen rangaistuksesta.
Noin viikko sitten lehteä lukiessani eteeni levähti samantapainen uutinen kuin mistä Viivi mainitsi. En löytänyt sitä enää internetistä, mutta se meni jotakuinkin näin: "Raiskauksen tehneen miehen tuomiota lievennettiin aiemmin tapahtuneiden samankaltaisten tekojen vuoksi."

M kirjoitti...

Olen aivan samaa mieltä. Tuomioita pitäisi kiristää ja paljon. Varsinkin nuo raiskauksien tuomiot ovat niin naurettavia, ettei ihmekään kun tuollaisia tapahtuu solkenaan.
Tämä esimerkki nyt on vähän ohi aiheen, mutta mainitsempa nyt kuitenkin. En muista tarkkaan tapahtuman yksityiskohtia mutta suurinpiirtein se meni kai näin: 17 vuotias poika oli houkutellut 8vuotiaan tytön autiotaloon ja käyttänyt tätä seksuaalisesti hyväkseen. En meinannut uskoa, kun kuulin paljon poika sai tästä tuomiota; puolivuotta edollista?!?! Naurettavaa. Okei, eihän tekijä ollut täysi-ikäinen, mutta vuosi sinne tai tänne.

Lisäksi murhasta tulevat elinkautiset ovat täyttä soopaa, sillä todella pieni osa siellä koko elämäänsä istuu. Kuitenkin saavat armahduksen jossain vaiheessa.

Ylipäätänsäkin kaikki tuomiot ovat liian pieniä. Sitten vielä lisätään se, että ainakin ensikertalaisena ei näistä tuoimoista joudu istumaan juuri mitään.

Toisaalta taas vankiloitten ylläpitämiseen menee paljon varoja. Ehkä kuolemantuomio olisi oikea ratkaisi jossain tapauksissa.