maanantai 1. syyskuuta 2008

Kannabiksen dekriminalisointi?

Kukaan ei ole uskaltanut näköjään ottaa täällä puheeksi vielä tämänlaista maan alla pidettyä asiaa. Tämä aihe on herättänyt paljon keskustelua monissa maissa, joten päätin ottaa sen puheeksi. Kannabis (Cannabis sativa) on maailman ylivoimaisesti käytetyin laiton päihde. Sitä käytetään polttamalla, höyrystämällä, syömällä tai juomalla.

Useimmiten ihmiset leimaavat sen käyttäjät narkkareiksi vaikka eivät edes tiedä tarkalleen mistä puhuvat. Maailman terveysjärjestö WHO teki tutkimuksen jossa vertailtiin kannabista, alkoholia ja tupakkaa. WHO tuli monien tutkimusten jälkeen siihen tulokseen että kannabis on näistä kolmesta kaikkein haitattominta ja aiheuttaa vähiten riippuvuutta. Mutta tämä tutkimus sensuroitiin poliittisista syistä. http://www.mtv3.fi/uutiset/arkisto/9802/980218/9802180319.html Suomessa Ainoa media joka on sananvapauden nojalla uskaltanut julkaista uutta merkittävää tietoa kannabiksesta on mtv3(Almamedia) http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288 Mielestäni on naurettavaa että selviä tutkimuksia ei voi julkaista sellaisenaan.

Kannabiksen tämän hetkistä rajoitustilannetta voisi soveltaa myös alkoholin ja tupakan käyttöön niiden päihdyttävien ja negatiivisten terveysvaikutusten takia. En tarkoita että kannabis pitäisi laillistaa täysin Suomessa vaan vähintäänkin dekriminalisoida niin kuin useimmissa EU-maissa.Suomessa poliisivoimat keskittyvät todella tarkasti ja aktiivisesti tämän käytön ja kasvatuksen valvomiseen, vaikka se on vain mieto päihde. Ne voisivat käyttää voimavaroja johonkin vakavempien rikosten selvittämiseen.

Tiedemaailma ei tunne yhtään kuolemaan johtanutta yliannostustapausta, toisin taas alkoholin yliannostukseen on kuollut monia ihmisiä. Se on luokiteltu useimmissa maissa miedoksi C-luokan päihteeksi ja ainoastaan neljä EU-maata kieltää kannabiksen käytön ja kriminalisoi sitä. Nämä maat ovat Suomi, Ruotsi, Ranska ja Kreikka. Muualla EU:ssa ollaan siirtymässä käytön dekriminalisointiin, esimerkiksi Alankomaissa kannabista voi ostaa täysin laillisesti "Coffee Shop"- kahviloista. Espanjassa saa kasvattaa pieniä määriä omaan käyttöön ja käyttää sitä yksityisissä tiloissa niin kuin Suomessa alkoholia.

Kannabiksen lääkekäyttö on paljon väitelty aihe. Lääkkeenä sitä voidaan käyttää kivun lievitykseen, pahoinvoinnin ja oksentelun hillitsemiseen ja ruokahalun kiihottamiseen. Jatkuvasti tehdään myös tutkimuksia kannaboidien ja THC:n vaikutuksesta erilaisiin syöpätauteihin.AIDS potilaiden lääkitsemisestä kannabiksella on myös saatu hyviä tuloksia. Euroopassa lääkekäyttö on lähes kaikkialla otettu käyttöön. Jopa suomessa yhdelle henkilölle on myönnetty laillisesti kannabista lääkkeeksi. Kyseessä on ms-potilas ja hän ei pystynyt aiemmin nukkumaan eikä tekemään töitä. Sen jälkeen kun hän sai kannabista lääkkeeksi niin hän pääsi palautumaan normaaliin arkeen ja pystyi nukkumaan. "Kannabiksen lääkekäytöstä on tulevaisuudessa tulossa yksiselitteisesti laillista, kun sosiaali- ja terveysministeriö saa alan lainsäädännön selkiytettyä" kertoo Aamulehti. Mielestäni on loistavaa että asiaan on puuttuttu ja kannabis tulee lääkkeenä luultavasti jatkossa korvaamaan  vahvat kolmiolääkeet, joita on käytetty kivun lievitykseen. Tällä hetkellä sen saaminen lääkkeeksi on todella vaikeaa Suomessa.

Elikkä mielestäni kannabiksen käyttäjiä ei pitäisi kriminalisoida, mutta toivottavasti siihen on jatkossa tulossa muutos niin kuin muissa EU-maissa. Mutta kannattaa pitää mielessä että sen käyttö, kasvatus ja hallussapito on Suomessa laitonta ja siitä voidaan rankaista jopa vankeudella. Lisää tietoa aiheesta http://fi.wikipedia.org/wiki/Kannabis

Mitä mieltä muut ovat aiheesta? puolesta vai vastaan?

6 kommenttia:

VJS kirjoitti...

Pahoillani, etten nyt jaksa tarinoida paljoa ja siksi tästä kommentista tulee tynkä.

Olen Santerin kanssa samaa mieltä, mutta minä en myöskään panisi pahakseni, mikäli kannabis todelisuudessa laillistettaisiin. Mutta niin, halusin vain todeta, että tämä oli hvä postaus ja hyvä aihe, ja olen ehdottomasti kannabiksen Dekriminalisoinnin/Laillistamisen kannalla!

Kuitti.

ps. en myöskään aio itse perustella tätä tässä, tulkaa kysymään jos oikeasti kiinnostaa, mutta Santeri varmasti vastaa mielellään. *virne*

M kirjoitti...

Kyllä kannabis pitäisi ehdottomasti laillistaa. Tai jos sitä ei laillisteta niin ehkä sitten tupakka ja alkoholikin pitäisi kieltää ja siitä nyt ei tulisi mitään.
Ja niin jos kannabis laillistettaisiin häviäisi sen ympärillä pyörivä rikollisuus. Lisäksi vielä se, että jos ostat kannabista joltain "hiipparilta", et voi olla täysin varma mitä saamasi aine oikeasti sisältää. Jos taas kannabis tulisi ihan kauppoihin myytäväksi alkoholin tavoin, ei tarvitsisi pelätä aineen sisältävän jotain epämääräisiä lisäaineita.
Vaikka aika hassulta tuntuisikin, että lähikaupoissa myytäisiin kannabista :D

Santerj kirjoitti...

Totta, Alankomaissakaan ei ole ollut suurempia ongelmia vaikka sitä saa kaupoista. Toki sielläkin se on rajoitettu että yhdestä kaupasta saa 5 grammaa päivässä, joka on jo yhdelle henkilölle enemmän kuin tarpeeksi. Tämä rajoitus tekeekin siitä toimivan, ettei sitä saa mielin määrin muille kaupattavaksi ja bisnes pysyy yrityksillä ja valtiolla.

Lauri kirjoitti...

Itse en ota kantaa siihen, että pitäisikö kannabis laillistaa. Alankomaan tilanteesta: Alankomaissa laki ei suoraan salli kannabistuotteiden myyntiä, mutta käytännössä se on mahdollista Coffee Shop -kahviloissa. Eihän oikeastaan missään Euroopan maassa kannabista ole periaatteessa laillistettu, mutta sen hallussapidosta ei myöskään rangaista monessa maassa.
Kannabis on monien tutkimusten mukaan alkoholia ja tupakkaa vaarattomampi tuote, tästä linkki: http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2008/07/669288
Mutta toisaalta joissakin tutkimussa on todettu kannabiksen aiheuttavan melko paljon terveyshaittoja.
Santerj sanoi alkuperäisessä viestissään, että kannabis olisi EU-maista vain 4:ssä kiellettyä, mutta wikipedian kartta näyttää jotain aivan muuta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:European-cannabis-laws.png
Mervi on kyllä aivan oikeassa siitä, että jos sitä kadulta ostaa ei sitä ollenkaan tiedä, että mitä siinä oikeasti on. Kannabiksen laillistaminen tosiaan muuttaisi tätä.

Santerj kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Santerj kirjoitti...

Dekriminalisointi ja laillistaminen ovat kaksi eri asiaa. Alankomaissa siis saa laillisesti kasvattaa itse muutaman kasvin omaan käyttöön mutta täysin laillisesti sitä saa ostettua vain näistä Coffee Shopeista. Kannabiksen haitat poltettuina ovat melkein samat kun tupakalla mutta vaarattomammat. Tuo kartta näyttää kyllä luotettavammalta lähteeltä. Itse luin jostain lähteestä että se olisi neljässä EU-maassa täysin kiellettyä ja kriminalisoitua, se saattoi sitten olla virheellistä tietoa. Mutta wikipediassakin on puutteita. Tarkemmin katsoen siis Euroopassa kannabis on laissa sallittua, dekriminalisoitua tai siitä ei rangaista: Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Portugalissa, Ranskassa, Saksasassa, Sloveniassa, Sveitsissä, Tsekissä, Unkarissa ja Virossa.