maanantai 1. syyskuuta 2008

Alkoholivero

Väkevien alkoholien verotus nousi alkuvuodesta keskimäärin 11,5%.
Edelleenkin keskustellaan siitä, pitäisikö veroa nostaa entisestään.
Mitä mieltä te olette?

Edellinen korotus on lisännyt viinan tuontia Virosta.

"Tammi-huhtikuun aikana väkeviä alkoholijuomia tuotiin 2,7 miljoonaa litraa, kun vastaavana aikana vuotta aikaisemmin viinaa rahdattiin 500 000 litraa vähemmän." YLE Uutiset

Samaan aikaan alkoholikuolleisuus on noussut jatkuvasti
http://www.tilastokeskus.fi/til/ksyyt/2006/ksyyt_2006_2008-05-26_kat_001.html

Asialle selkeästikin tulisi tehdä jotain. Onko ratkaisuna veron korotus entisestään?
Mielestäni veroa tulisi ehdottomasti korottaa.
Se kenties lisää entisestään viinan tuontia Virosta, mutta jokaisella ei kuitenkaan jatkuvaan matkusteluun viinan tähden ole mahdollisuutta ja uskon, että joukosta löytyisi ainakin joku, joka vähentäisi viinan käyttöä veronkorotuksen seurauksesta.

Myös eduskunnassa keskustellaan veron mahdollisesta korottamisesta.
Keskusta ja vihreät korottaisivat viinan hintaa

Valtiovarainministeriön alkoholiveroa pohtivaa työryhmää johtava Velipekka Nummikoski toteaa myös inflaation vaikuttavan veroon.
Mielestäni on typerää jos inflaation annetaan vaikuttaa alkoholiveroon. Alkoholismi on todellisuutta, sen aiheuttamia ongelmia sekä yksilölle, lähimmäisille ja yhteiskunnalle ei voi kieltää.
Tässä jotain ajatuksia, millaisia mielipiteitä teillä on?

2 kommenttia:

M kirjoitti...

enpä usko, että sitä viinan kittaamista millään verokorotuksilla pystyttäisiin vähentämään, tai ei ainakaan lopettamaan. Kyllä ne rahat siihan alkoholiin aina jostain löydetään ja jos ei, niin sitten vaan omaa pontikkaa keittelemään.

tfeatly kirjoitti...

Juuri viinaveroa pitäisi mielestäni nostaa. Ja sillä todellakin on vaikutusta väkevien alkoholijuomien ostamiseen. Ostakoot sitten vähemmän väkeviä juomia.

Itse haluaisin myös nostettavan tullin tietylle määrälle väkeviä alkoholijuomia. Sen pitäisi olla sitä tasoa, että tulisi halvemmaksi ostaa Suomesta kuin lähteä muualle.