maanantai 1. syyskuuta 2008

Kansalaisaktivismi by Peppi ja Milla

Kanslaisaktivismi on toimintaa jota kuka vain voi harjoittaa. Voi osallistua mielenosoituksiin ja talon valtauksiin, perustaa tai liittyä erilaisiin järjestöihin, jotka ovat usein keskittyneet johonkin tiettyihin asioihin esimerkiksi ihmisoikeuksiin tai luonnonsuojeluun.

Mihin kansalaisaktivismia sitten tarvitaan? Aktivistien teot (joskus melko radikaalitkin) voivat herättää päättäjien mielenkiinnon ja näin saada aikaan muutoksen, jota ei olisi ilman pientä herättelyä tapahtunut. Toisaalta teot eivät aina vakuuta päättäjiä ja silloin muutosta ei synny. Esimerkiksi turkistarhaiskut ovat selkeästi lainvastaisia ja saavat harvoin aikaan muutoksia.

Aktivismi on usein nuorten tapa vaikuttaa asioihin. Jos äänestäminen ja muu poliittinen toiminta ei kiinnosta yritetään vaikuttaa muilla tavoin. Erilaisiin järjestöihin liittyminen on hyvä keino vaikuttaa isomman joukon voimin, mutta myös oman järjestön perustaminen on hyvä keino. Lähes kuka vain voi sen tehdä ja joskus liike voi levitä kauaskin. Hyvä esimerkki on kahden tyttären äiti Pohjois-Haagasta, joka perusti Roska päivässä-liikkeen ja se on levinnyt jo Australiaan saakka. Ihmisiin voi vaikuttaa ilman liikkeen perustamistakin. New Yorkilainen pariskunta päätti elää vuoden ilman nykyajan mukavuuksia kuten autoa, wc-paperia ym. ja syödä vain lähellä Manhattania tuotettua ruokaa. He kirjoittivat vuodestaan blogia ja kutsuivat tätä kokeiluaan nimellä No Impact. Tässä vielä linkki kyseisestä aiheesta.

Kansalaisaktivismi on siis hyvin monimuotoista ja ihmisillä on hyvin monia tapoja vaikuttaa. Kaikki eivät kuitenkaan osallistu kansalaistoimintaan vaikka siihen on mahdollisuus kaikilla. Ehkä kaikki eivät ole kiinnostuneet yhteiskunnan kehittämisestä tai ehkä joidenkin mielestä ei ole mitään kehitettävää. Onko yhteiskunnassa aina jotain parannettavaa vai saavutetaanko joskus täydellinen hyvinvointiyhteiskunta?

Kansalaisaktivistien tärkeä työ on myös tuoda tietoa niille, jotka eivät harrasta aktivismia aktiivisesti. Näin aina uudet ihmiset kiinnostuvat asioista ja maailmaan tulee uusia vaikuttajia.

1 kommentti:

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Kuulimme kiinnostavan alustuksen tänään tästä aiheesta ja keskustelu oli vilkasta! Tunnilla emme ehtineet paneutua Pepin ja Millan tässä esille ottamaan kansalaistottelemattomuuteen vaikuttamisen muotona. Mitä mieltä olette tällaisesta vaikuttamisesta? Antakaa esimerkkejä toimivista tai kyseenalaisista kansalaistottelemattomuuden tavoista.Perinteinen aihe eli turkiseläinten vapautus nostattanee ainakin kannanottoja...