torstai 20. marraskuuta 2008

Iso, paha netti

Omassa perheessäni on ollut nyt kovassa keskustelussa se, kuinka paljon vanhempien ja valtion pitäisi valvoa ihmisten netinkäyttöä. Muut mediat ovat antaneet netistä kuvan isona, pahana mediana, jossa on suuri vaara joutua kiusauksen tai muun häirinnän kohteeksi. Oman sukupolveni vanhemmilla ei ole nuoruudessaan ollut mahdollisuutta käyttää nettiä, se on heille uusi ja ehkä pelottavakin asia, mitä ei helpota keskustelut netissä olevasta epämääräisestä materiaalista. Vaikka netti on ollut nyt jo kohtuullisen pitkään yleisesti saatavilla, eivät kaikki ennakkoluulot ole hälvenneet.

Monesti varsinkin muutama vuosi sitten kuuli varoituksia netissä tapahtuvasta häirinnästä ja kiusaamisesta. Varoitus on toki aiheellinen, aillä netti on helppo väylä nimettömään kiusaamiseen, mutta mielestäni varoittelussa mentiin hieman yli. Tätä häiriköimistä (tai kiusaamista) ei mielestäni ole läheskään niin paljoa kuin väitettiin. Sivustosta tietysti riippuu, millaista sisältö on, nettiin kun on niin helppo kirjoittaa mitä vain. Mielestäni häiriöitä on helppo välttää, kun ei avaa epäilyttäviä sivuja (vahinkoja tietysti voi tapahtua, mutta pois pääsee yleensä nopeasti).

Sitten ovat myös netissä tapahtuvat koulujen pommiuhkaukset. Ne eivät ainakaan lisää luottamusta netin käytön turvallisuuteen epäluuloisten silmissä. Itse näin bussipysäkillä kaksi keski-ikäistä rouvaa, jotka pohtivat uskaltavatko päästää lapsensa nettiin ollenkaan ilman valvontaa, kun siellä kerran liikkuu noinkin häiriintynyttä porukkaa. Tottahan se on, että kaikenlaiset ihmiset pääsevät lisäämään kaikenlaista materiaalia nettiin.

Pitäisikö siis Suomen valtion alkaa sensuroimaan nettiin päästettävää materiaalia? Pitäisikö valvoa ettei pääsisi tapahtumaan häiriöintiä, kiusaamista tai epäasiallista materiaalia? Varsinkin lapsille on vahingollista vääränlaisen materiaalin näkeminen netissä. Sivujenesto-ohjelmia on jo, onneksi vapaaehtoisena. Kuulemani mukaan ne ovat kuitenkin estäneet ihan järkeviäkin sivuja, joten epäilen niiden käyttämisen kannattavuutta. Toivon kuitenkin, että emme ole menossa samanlaiseen sensuuriin kuin Kiinassa. Sananvapaus pitää olla, samoin kuin mahdollisuus epäilyttävien sivujen torjumiseen netissä. Mielestäni sivujen torjuntaohjelmia pitäisi parannella niin, että niistä oli hyötyä oikeasti vahingollisen materiaalin sulkemiseksi varsinkin lapsien silmiltä.

Mikäli verkon sensurointiin lähdettäisiin, ei olisi siitä kovin suuri matka kaiken muunkin materiaalin sensuuriin. Onneksi ei ole näkyvissä mitään pakkorajoituksia netin käytön suhteen (tai muunkaan sananvapauden), toivottavasti ei tulekaan.

maanantai 17. marraskuuta 2008

Työllä ja kuluttamisella taantumaa vastaan

Euroalueella julistettiin virallisesti taantuma. Emme ole yhtä syvällä taantumassa kuin esimerkiksi USA. Mutta toki mekin pääsemme niin alas, jos emme tee mitään. Ihmiset ovat jo nyt tarkkoja ostoksissaan eivätkä halua kuluttaa liikaa. Tämä on tientenkin ymmärettävää, kun asiaa pohtii vain yksittäisen ihmisen kannalta. Kuitenkin tehokas keinomme, kuluttaminen, ei saa unohtua. Nyt olisi syytä lisätä euroja rahaympyrään, jotta tuotteiden tuottavuus pysyisi kannattavalla tasolle. Kun tuotteet menevät kaupaksi, säilyvät työpaikat ja valtio saa myös verorahansa. Näin varmistetaan myös sosiaalitukien jatkuminen.

Jos monia joukkoirtisanomia taantumasta johtuen tapahtuu, tämä vaikuttaa koko kansakuntaan. Verovarat vähenevät, ihmisille jää vähemmän rahaa itsellee käyttöön, tukia aletaan leikkaamaan, mikä taas omalta osaltansa johtaa siihen, että ihmisten varat vähenvät. Koko talouden kannalta, työ ja kuluttaminen on erityisen tärkeää.

Viime aikojen kuuma puheenaihe on ollut myös kauppojen aukioloajat sunnuntaisin. Mielestäni olisi positiivista, että kaupat olisivat auki myös sunnuntaisin. Vastustajien mielestä ei ole hyväksyttävää, että jotkut joutuvat tekemään työtä myös ns. pyhänä. Kuitenkin jo tässä vaiheessa, maassamme työskentelevät lukuisat ihmiset sunnuntaisin. Esimerkiksi sairaanhoitohenkilökunta, poliisit, tehdastyöläiset eivät aina saa vapaitaan juuri viikonlopuksi. Lisäksi en edes usko, että sunnuntaityöstä tulisi isoa ongelmaa, sillä monet opiskelijat tekisivät mielellään viikonloppuisin töitä ympäri vuoden. Valtion ei tule säädellä taloutta näin paljoa, sillä jokaisella kauppiaalla on mielestäni oikeus päättää aukioloajoistaan.

Kauppojen aukioloajat siis toisivat muun muassa opiskelijoille lisää kulutusrahaa. Näin he lisäisivät valtion verorahoja. Taantumasta ylös kauppojen vapailla aukioloajoilla ja shoppailulla.
Nyt vaan jouluostoslistaa miettimään.