lauantai 13. syyskuuta 2008

Vesijalanjälki

Onhan tämäkin yhteiskunnallinen aihe, koska maailma koostuu yhteiskunnista ja maailmalla on jano.

Kaikki ihmiset käyttävät vettä, useimmat enemmän kuin voivat arvatakaan. Vesijalanjälki-sivustolla voi laskea, kuinka paljon vettä päivässä käyttää. Ensin tehdään arvio - käytätkö vettä päivässä 2, 155 vai 4700 litraa. Kaikki vastaukset ovat tavallaan oikeita, keskivertosuomalaisen vedenkäyttöarvioita.

Juomme vettä päivässä parisen litraa. Talousvettä käytämme kuitenkin yli 150 litraa ja jos ajatellaan kaikkia maailman vesivaroja, vettä kuluu päivässä lähes viisituhatta litraa. Kyllä, per suomalainen.

Jos syömme etelämmässä maassa tuotetun banaanin ja meidän tulee arvioida, kuinka paljon vettä se kuluttaa, helposti arvioimme vain banaanin nestepitoisuutta. Kuinkas monta prosenttia hedelmästä onkaan kosteutta? Vesijalanjälki-sivustolla on kuitenkin otettu huomioon kaikki banaanin käyttämä vesi. Kuinka paljon banaanipuun juurelle on kaadettu vettä, jotta banaanimme kypsyisi?

Valtavat määrät nk. piilovettä kulkeutuu kuumemmista kehitysmaista päivittäin tänne, jossa vedestä muutenkaan ei ole juuri pulaa. Se, kuinka paljon juot vettä tai käytät sitä peseytymiseen, ei todellisuudessa kerro vedenkäytöstäsi mitään. Esimerkiksi kahvinjuonti ja lihansyönti ovat paljon vesivaroja kuluttavampia toimintoja.

Laitoin Vesijalanjälki-linkin, koska tahtoisin mahdollisimman monen tekevän testin - kuinka paljon käytät vettä päivässä. Pienillä muutoksilla - vaikka vain kahvinjuonnin vähentämisellä - voi vaikuttaa omalta osaltaan veden jakautumiseen tasaisemmin. Vaikka kuinka yhteiskunnille voi vetää rajoja, me emme kuulu samaan yhteiskuntaan kuin nuo tuolla, me kaikki kuulumme samaan maailmaan.

On tärkeää pyrkiä ekologisuuteen ja reiluuteen - itsekäs hälläväliäasenne aiheuttaa loppupeleissä vain maailman rappioittumisen, nälkää ja kärsimystä sen takia, että luonnonvarat - kuten vesi - ovat jakautuneet maailmassa epätasaisesti. Yksi ihminen ei voi vaikuttaa paljoa, mutta jokaisen pitäisi voida ajatella, että tekee ainakin oman osansa. "Jos kaikki tekisivät kuten minä, maailma olisi parempi paikka."

1 kommentti:

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Kivaa, että laitoit linkin laskuriin tänne! Hurjalta tuo oma jalanjälki todella vaikuttaa. Toivottavasti huomenna tunnilla ehdimme keskustella tämänkaltaisten laskureiden ym. valistuksen ja tiedotuksen merkityksessä ympäristöasioissa.