tiistai 9. syyskuuta 2008

Alustus: Suomen puolueita - SDP, Vihreä liitto ja RKP


Puolue-esittely: SDP, Vihreä liitto ja RKP,
eli minun kolmannekseni puolueita käsittelevästä alustuksesta.


Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Tietoa SDP:stä
SDP on yksi Suomen suurimmista puolueista ja tämän hetken suurin oppositiopuolue. Sosiaalidemokratian päämääränä on vapauden, tasa-arvoisuuden ja solidaarisuuden yhteiskunta. SDP:n puheenjohtajana toimii tällä hetkellä Jutta Urpilainen. SDP perustettiin vuonna 1899 nimellä Suomen Työväenpuolue, nykyinen nimi otettiin käyttöön 1903.

SDP eduskunnassa
SDP on 45:llä kansanedustajallaan eduskunnan kolmanneksi suurin puolue.

Kantoja/linjauksia:
Työelämä
Reilua johtamista ja työntekijöiden tarpeet huomioonottavia työaikamuotoja tarvitaan enemmän. Sukupuolten välistä tasa-arvoa edistettävä.

Koulutus
Kaikilla suomalaisilla on oikeus kehittää itseään. Ikäluokkien pienetessä eri koulujen on ryhdyttävä yhteistyöhön.

Kulttuuri ja liikunta
Kaikilla on oltava mahdollisuus nauttia kulttuurista. Suomalaisten pitäisi liikkua enemmän

Vihreä liitto

Tietoja Vihreistä
Vihreä liitto on vuonna 1987 perustettu puolue, jonka keskeisiä arvoja ovat mm. ympäristönsuojelu, rauhanliike, ihmisoikeudet, feminismi ja seksuaalinen tasa-arvo. Puolueen puheenjohtajana toimii Tarja Cronberg. Vihreiden kannatus on suurinta suurissa kaupungeissa ja niiden naapurikunnissa.

Vihreät eduskunnassa
Vihreillä on 14 kansanedustajaa. Vihreillä on nykyisessä hallituksessa kaksi ministeriä, työministeri Tarja Cronberg ja oikeusministeri Tuija Brax.

Kantoja/linjauksia:
EU
Vihreät haluavat lisätä kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ja päätöksenteon avoimuutta. EU:n tulisi laatia yhteiset säännöt ympäristönsuojelulle unionin alueella.

Asevelvollisuus
Vihreiden mielestä asevelvollisuutta pitäisi kehittää valikoivampaan suuntaan.

Hedelmöityshoidot
Sekä naispareilla, yksinäisillä naisilla että heteropareilla on oikeus hedelmöityshoitoihin.

Maahanmuuttajat ja pakolaiset
Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia. Ohjenuoraksi on otettava inhimillisyys ja ihmiskasvoisuus. Pakolaisia on kohdeltava inhimillisesti.

Ympäristöasiat
Vihreät vaativat päästöjen puolittamista vuosisadan puoliväliin mennessä. Biopolttoaineita ja tuulivoimaa suosittava sekä luonnon monimuotoisuutta vaalittava.

Nato
Vihreät eivät kannata Suomen Nato-jäsenyyttä.

Ydinvoima
Vihreät vastustavat ydinvoimaa.

lisää vihreiden mielipiteitä:
http://www.vihrealiitto.fi/fi/politiikka/lyhyesti

RKP – Ruotsalainen kansanpuolue
SFP – Svenska folkpartiet


Tietoa Rkp:stä
Rkp on suomenruotsalaisten asioita ajava puolue, mutta se haluaa korostaa, ettei ole pelkkä kielipuolue. Rkp:n puheenjohtaja on Stefan Wallin. Rkp:n perusti Axel Lille vuonna 1906. Rkp:n kannatus on suurinta Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Vaasan vaalipiireissä.

Rkp eduskunnassa
Rkp:llä on yhdeksän kansanedustajaa ja sen on hallituspuolue. Rkp:n ministereitä ovat Stefan Wallin ja Astrid Thors. Pienestä koostaan huolimatta Rkp on ollut usein hallituksessa mukana.

Kantoja/linjauksia:
Nato
Rkp ei ota puolueena kantaa Nato-jäsenyyteen, vaan kannattaa Nato-keskustelun syventämistä. Rkp:n mielestä Naton kanssa on kuitenkin tehtävä yhteistyötä.

Homo- ja lesboliitot sekä hedelmöityshoidot
Rkp ei puolueena ota kantaa homo- ja lesboliittoihin ja hedelmöityshoitoihin, vaan jokainen puolueen edustaja saa itse muodostaa kantansa. Hedelmöityslakiäänestyksessä valtaosa Rkp:n kansanedustajista kannatti hoitoja.

Ydinvoima
Rkp on 70-luvulta lähtien vastustanut ydinvoimaa. Rkp kannattaa uusiutuvien luonnonvarojen tehokasta käyttöä ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kehittämistä.

Muut ympäristökysymykset
Rkp on edesauttanut Itämeren suojelua ja öljyntorjuntavalmiutta hallituksessa. Rkp:n EU-edustaja Henrik Lax on EU-parlamentin Itämeriverkoston varapuheenjohtaja. Lax on laatinut yleisiä linjauksia EU:n Itämeristrategiaa koskien.

Maahanmuuttajat ja pakolaiset
Rkp:n mielestä Suomen velvollisuus on auttaa kotimaissaan vainottuja pakolaisia ja saada heidät mukaan tuottavaan työhön rakentamaan yhteiskuntaa. Rkp:n mukaan Suomeen tarvitaan maahanmuuttajia suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle.

Verot
Rkp kannattaa palkansaajien maltillisia tuloverokevennyksiä. Rkp haluaisi poistaa perintöveron tai ainakin laskea sitä runsaasti rintaperillisten kohdalla. Rkp kannattaa väkevien viinojen veron nostoa.

Ruotsin kielen opetus suomenkielisissä kouluissa
Rkp:n mielestä kummankin kieliryhmän on hyvä opiskella toistensa kieliä.

Ei kommentteja: