Tämä miun ja Janikan alustus tulee nyt hyvin hajanaisena - Janika hoitaa puheosuuden ja mie tämän. Emme ole keskustelleet aiheesta oikeastaan ollenkaan keskenämme, joka taas johtuu siitä, että kun tätä tässä kirjoittelen, olen jo lopettanut lukion. Eli tämä bloggaus on miun vastuullani.
Asiaan. Nato on Pohjois-Atlantin puolustusliitto ja lyhennys tulee sanoista North Atlantic Treaty Organisation. Sen tehtävänä on turvata jäsenmaidensa vapaus ja turvallisuus käyttämällä poliittisia ja sotilaallisia keinoja. Nato perustettiin huhtikuussa 1949 Pohjois-Atlantin sopimuksella, ja Naton toiminta nojautuukin siihen ja YK:n peruskirjaan. (Selvyyden vuoksi peruskirjasta: "YK:n peruskirja hyväksyttiin vuonna 1945. Se asettaa oikeuksia ja velvollisuuksia maailmanjärjestön 185 jäsenvaltiolle. Peruskirjassa viitataan toistuvasti ihmisoikeuksiin ja perusvapauksiin.")
Naton perustehtäviin kuuluu 5. artiklan mukainen aluepuolustus ja turvatakuut, poliittiset konsultaatiot, kriisinhallinta ja terrorismin vastainen toiminta. Jäsenmaat ovat sitoutuneet siihen, että hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia kohtaan. Natoon kuuluu 26 maata, joista 12 on liiton perustajajäseniä. Viimeksi Nato laajentui vuonna 2004, jolloin siihen liittyi Viro, Latvia, Liettua Bulgaria, Romania, Slovakia ja Slovenia.
Naton korkein päätöksentekoelin on neuvosto (North Atlantic Council eli NAC). Tällä neuvostolla on täysi päätöksentekovalta kaikissa sen kokouksissa, kokoontui se sitten suurlähettilästasolla tai sitä korkeammalla. Neuvostossa ei äänestetä, eikä siellä myöskään tunneta enemmistöpäätöksiä. Ellei jostain asiasta ole sovittu yksimielisesti jäsenmaiden kanssa, ei Nato voi järjestönä ryhtyä toimenpiteisiin. Päätökset syntyvät konsensuksella eli yhteisymmärryksellä poliittisen harkinnan ja neuvottelujen tuloksena.
Voisin kirjoittaa koko yön nopean toiminnan joukoista, terrorismin vastaisesta toiminnasta ja vaikka mistä, mutta koetan pitää tämän tiiviinä ja tarjoan teille linkin: Perustietoa Natosta.
Siitä, että pitäisikö Suomen liittyä Natoon, käydään jatkuvasti keskustelua. Suomi tekee jatkuvasti yhteistyötä Naton kanssa, vaikka jäsenyyttä ei olekaan haettu.
Vuonna 1992 Suomi liittyi Pohjois-Atlantin yhteistyöneuvoston (NACC) tarkkailijaksi, ja rauhankumppanuusohjelmassa Suomi on ollut alusta asti, eli vuodesta -94. Kun Euro-Atlanttinen yhteistyöneuvosto (EAPC) v. 1997 korvasi NACC:n, Suomi liittyi siihen sen perustamisen yhteydessä.
Suomi osallistuu sotilaalliseen kriisinhallintaan, kehittää sotilaallisia valmiuksia yms. laajaa yhteistyötä. Suomi isännöinyt harjoituksia ja koulutustilaisuuksia ja n.500 suomalaista työskenteli naton johtamissa operaatioissa vuonna 2007. Lisäksi Suomella on ollut kerralla melki 1000 rauhanturvaajaa kriisinhallintajoukoissa, jotka ovat Nato-johtoisia. Siispä maavoimien osalta väkilukuun suhteutettuna Suomi on (jäsenmaat mukaanlukien) yksi eniten joukkoja luovuttaneista maista.
Seuraavaksi voisimme kuvitella kolmion. Kärjissä on Suomi, Nato ja naapurimaat. Suomella on hyvät suhteet naapumaihinsa, mutta Nato voi mahdollisesti vaikuttaa näihin suhteisiin - riippuen täysin siitä, minkälaiset suhteet ko. maalla on Natoon. Natolla ei tiettävästi ole aktiivista puolustussuunnittelua Pohjois-Euroopan varalle, koska kyseisellä alueella ei katsota olevan sellaista sotilaallista uhkaa, että tällaista suunnittelua tarvittaisiin. Naapurimaista puhuettaessa kielen päälle nousee monella varmastikin Venäjä. Venäjä on kyllä suhtautunut kielteisesti Naton laajenemiselle etenkin lähialueilleen - Venäjä ei siis näe, että Suomella olisi tarvetta liittyä Natoon, mutta se katsotaan silti Suomen omaksi päätökseksi.
Ylen uutisten politiikan toimituksen päällikkö Olli Ainolan blogista: "Enemmistö suomalaisista ei halua Natoon. Tammikuun presidentinvaalit olivat osin kansanäänestys liittoutumisesta. Valituksi tuli Tarja Halonen, joka vastustaa jäsenyyttä." Itse kuulun tähän enemmistöön, mutta jostain syystä en osaa perustella kantaani, joten en pureudu tähän sen tarkemmin.
Sen haluaisin kuulla, että haluatteko te liittyä Natoon, kuulutteko tähän enemmistöön? Ennen kaikkea, miksi?
Pientä iltalukemista vielä: Blogi: EI Suomea Natoon
ja sekä puolesta että vastaan: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1578289 Ilta-Sanomat on hieman kyseenalaistettava lähde, mutta kansalaisten mielipiteitähän nuo joka tapauksessa ovat.
Tähän vaiheeseen lopetan tämän epäselvän sepustuksen (joka muuten on viimeinen koulutyö lukiossa) ja toivon että Janika paikkaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti