Yhden kolmasosan puoluealustuksen blogitekstistä teen minä. Yritän vähän selvittää muille ja itsellenikin sitä, mitä ne oikealla ja vasemmalla olemiset tarkoittavat, koska Kokoomus on niin selkeän keskusta-oikeistolainen ja Vasemmistoliitto taas nimensä mukaisesti kovin vasemmalla.
Vasemmisto-oikeistoajattelu lähti liikkeelle Ranskan vallankumouksen aikaan. Tällöin ne viittasivat istumapaikkoihin Ranskan lainsäädännöllisissä elimissä. Suomessa voi sanoa, että vasemmistopuolueet puolustavat pohjoismaista hyvinvointivaltiomallia ja oikeistopuolueet kyseenalaistavat sen.
Ainakin vielä viime vuosisadalla jaottelu käytännössä oli selkeä: vasemmalla olivat työntekijät, oikealla työnantajat. Vasemmalla oli se hammaspyörinä toimiva kansa ja oikealla käskijäporukka. Vasemmalla ihmisillä oli vähemmän rahaa kuin oikealla. Nykyäänkin oikealla ovat yksilön asemaa korostavat porvarit, vasemmalla keskitytään enemmän yhteisölliseen vastuuseen.
Nykyään erot ei ole enää kovin selviä, koska puolueet ovat lähentyneet esimerkiksi samassa hallituksessa olemisen vuoksi toisiaan. Jokainen ihminen voi myös valita puolueensa vapaasti ja jotkut puolueet (esim. Vihreät) ovat pyrkineet olemaan asettumatta oikea-vasen-akselille.
Nykyajan kapitalistisessa (pääomankasvatuskeskeisessä) valtiossa ainakin Vasemmistoliitto pyrkii vähentämään kapitalismin ylivaltaa. Ongelma on vähän se, että kapitalismi on sosialismin laantumisen jälkeen muuttunut aika ainoaksi talousjärjestelmäksi, ja jos sitä vähennetään, ei mennä eteenpäin. Tässä yhteiskunnassa ostamista ja myymistä on tapahduttava, jotta maailmassa mennään eteenpäin - se taas sortaa helposti vähempiosaisia esimerkiksi kehitysmaissa ja rasittaa luontoa. Ikävästä oravanpyörästä ei päästä pois ainakaan helposti, koska kukaan ei ole vielä keksinyt järjestelmää tai ajattelutapaa, joka olisi kaikin tavoin täydellinen.
Aina on hyvä, jos päättäjillä löytyy asioista eri mielipiteitä. Se, että on aina joku, joka hinaa vastaan, vähentää ryhmäajattelua ja sitä, että mennään kaikki täydellä vauhdilla metsään. On vaikea sanoa, kummalla puolella olisi perustellumpaa ja parempi olla. Niin sen varmaan pitää ollakin - mikäli jollakulla olisi suuret ja selkeät perusteet jompaa kumpaa puolta vastaan, toista ei tarvittaisi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti