torstai 18. syyskuuta 2008

Presidentin valtaoikeudet

Suomen tasavallan presidentin valtaoikeuksia ovat perustuslaissa määritellyt tehtävät. Näihin kuuluvat: hallitusvallan käyttö, ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen, valtioneuvoston jäsenten nimittäminen ja vapauttaminen tehtävistään, kansainväliset suhteet, lainsäädäntöasiat, asetukset, virkanimitykset, puolustusvoimien ylipäällikön tehtävät ja elinkautisvankien armahtaminen.
Muissa laeissa säädetyt tehtävät ovat: arvonimien ja kunniamerkkien jakaminen, Ahvenanmaan hallinnoiminen ja valtuudet poikkeusoloissa.

Lähiaikoina tiedotusvälineiden otsikoissa on vilissyt aiheita, koskien presidentin valtaoikeuksien rajoittamista. Jäänteenä Venäjän tsaarin vallasta presidentille jäi paljon oikeuksia ja velvollisuuksia. Vuonna (2000/2003) presidentin valtaoikeuksia kavennettiin tuntuvasti, muttta se ei kuitenkaan riittänyt parlamentarismin säilyttämiseksi. Millään nykyisellä puolueella ei ole linjausta, jonka mukaan valtaoikeuksia tulisi lisätä. Yleistä keskustelua entisestään on herättänyt nykyisen presidentin Tarja Halosen päätös jopa käyttää valtaoikeuksiaan.

Ei kommentteja: