torstai 21. elokuuta 2008

alustus - Maahanmuutto

- Pohjoismaiden kansalaiset voivat Pohjoismaiden rajojen sisällä mennä töihin maasta toiseen vapaasti, jos oleskelu ei ylitä 6 kuukauden aikarajaa. Yli puolen vuoden oleskelu on rekisteröitävä maistraatissa.

- EU-maiden kansalaisilla on oikeudet alle kolmen kuukauden vapaaseen oleskeluun, opiskeluun ja työntekoon Suomessa, mikäli heillä on siihen taloudelliset edellytykset.

- Ihminen, jolla on suomalaiset sukujuuret tai muuten läheinen yhteys Suomeen, voi sillä perusteella saada oleskeluluvan ja palata Suomeen. Suomen kansalainen, joka on pitkään asunut ulkomailla, voi vapaasti palata maahan. Muista maista töihin tai opiskelemaan tulevat tarvitsevat erillisen luvan.

- Suomeen tuloon, täällä työskentelyyn tai muuhun oleskeluun tarvitaan muissa tapauksissa lupia sen mukaan, mikä on maahan tulon tarkoitus ja minkä maan kansalaisesta on kyse.

Suomen maahanmuuttopolitiikka on useiden muiden maiden tavoin saanut uusia sävyjä EU:n muodostumisen ja ”vapaiden markkinoiden” nousukauden jälkeen. Nykyään varsinaista maahanmuuttoa tapahtuu ainoastaan EU:n ulkopuolisista valtioista, sisäisissä tapauksissa puhutaan pitkäaikaisoleskelusta.

Suomi antaa kansainvälistä suojelua turvapaikkaa hakeville, ja jokaisen turvapaikkaa hakevan hakemus käsitellään yksilöllisesti. Yksittäiset oleskeluluvat ratkaisee maahanmuuttovirasto. Se päättää myös Suomen kansalaisuuden myöntämisestä, ulkomaalaisen käännyttämisestä tai tämän karkottamisesta.

EU:n jäsenmaiden kansalaisille riittää henkilöllisyystodistus Suomeen tullakseen, kun taas muista maista saapuvat tarvitsevat rajojen ylitykseen passin. Joidenkin maiden kansalaiset tarvitsevat tämän lisäksi myös erillisen viisumin.


En oikein tiedä mitä ajattelen maahanmuutosta, koska minulla ei ole asiasta omakohtaista kokemusta. Lähipiirissäni ei ole yhtään maahanmuuttajaa, enkä päivittäisessä arjessani ole yhdenkään ulkomaalaissyntyisen kanssa tekemisessä. Maahanmuutosta puhutaan kohtuullisen paljon, mutta loppujen lopuksi faktatietoa meille suomalaissyntyisille annetaan esimerkiksi mediassa aika vähän.

Monikaan ei tiedä oikeasti, mistä puhuu sanoessaan, ettei Suomi esimerkiksi tarvitse työvoimaa ulkomailta. Ennakkoluulot maahanmuuttajien työllistämiseen ovat suuret. Maahanmuuttajat yleistetään yhdeksi suureksi köntiksi, huolimatta alkuperämaasta ja taustoista sekä maahan tulon perusteista. Kaikki maahanmuuttajat eivät suinkaan ole tulleet Suomeen omaa tahtoaan vastaan pakon edessä.

Seuraava kirjoitus poimittiin eräästä yksityisestä blogitekstistä:

”-- Tällöin kuitenkin maan väestönlaatu saattaa laskea, mikäli maahanmuutossa ei painoteta mahanmuuttajien korkeaa laatua. Yritykset hyötyvät halvasta työvoimasta mutta heikentävät samalla väestönlaatua. Yhteismaan laatu siis laskee ilman että yritykset joutuvat korvaamaan laadun laskua.

Taloustieteen tarjoama ratkaisu on verotus: ulkomaisen alhaisen äo:n väen työllistäminen ja maahantuonti on asetettava veronalaiseksi. Valtion ei omaehtoisesti pidä ottaa alhaisen äo:n maahanmuuttajia ollenkaan. –”

Ööööööööööööööööööööööööööööööööööööööööööö.

Mitä?!?!

Eräs Suomen Sisun jäsen kirjoitti Kauppalehden mielipideosastolle tekstin (jota ei loppupeleissä edes julkaistu), joka käsittelee maahanmuuttoa työvoimapulan ratkaisuna. Hänen mielestään maahanmuutto ei paranna Suomen työvoimatilannetta, ainoastaan rappeuttaa sen ja aiheuttaa ylimääräisiä menoeriä ja turhaa kuormaa Suomen valtiolle. Onkohan henkilö mahdollisesti miettinyt mahdollisuutta, että suomalaisten yritysten tulisi ensin työllistää ulkomaalaistaustoja ennen kuin heistä on minkäänlaista apua Suomen työvoimapulaan?

Minulle maahanmuuttajista ei ole koskaan ollut haittaa tai suoranaista vaivaa. En siis lähtisi maahanmuuttoa suoralta kädeltä torjumaan totaalisen jyrkästi.

1 kommentti:

VJS kirjoitti...

http://www.blogger.com/profile/02213637298716628596
http://www.angelfire.com/creep/puppeli/parhaat.html
http://kansankokonaisuus.blogspot.com/2007_12_01_archive.html
http://www.network54.com/Forum/171225/message/1133474402/Maahanmuutto+ei+ole+ratkaisu
www.kaapeli.fi/mamu
www.suomi.fi

Elikkä tähän vielä noita linkkejä, joissa käsitellään maahanmuuttoa tavalla tai toisella. Suurinosa niistä on ihmisten omia blogeja tai tekstejä, joissa fakta on kaukana ja tunne ja tietämättömyys rehottaa . Oma henkilökohtainen mielipiteeni noista suuresta osasta on, että miten tyhmiä ihmiset voivat olla, tai ei välttämättä tyhmiä, mutta ajattelemattomia. Toivottavasti näistä saadaan keskustelua.

Sitten niitä kysymyksiä, joita jo tunnilla heitimme:

1.Onko maahanmuuttajat ratkaisu työvoimapulaan?

2.Onko oikein, että riippuen mistä maasta tulet, sinullä täytyy olla erilaisia lupia ja todistuksia?

3.Pitäisikö maahanmuuttajan velvoillaa opiskelemaan suomea sekä opettelemaan suomen tapoja ja käytänteitä?

4.Pitäisikö maahanmuuttoa ylipäänsä rajoittaa?

5.Onko mitään oikeaa määrää maahanmuuttajille?

Vastailempa itse nyt ainakin muutamaan. 1. itse olen sitä mieltä, että maahanmuuttajat ovat todellinen pelastus suomelle. Se vain että maahanmuuttajia ei jostain syystä palkata, tai jos palkataankin, niin yleensä aloille, joissa on muutenkin tarpeeksi työntekijöitä. En ole kovin usein nähnyt esimerkiksi maahanmuuttaja opettajaa, tai lakimiestä. Sen sijaan olen kyllä tavannut paljon maahanmuuttaja lastenhoitajia ja kaupan kassatyöntekijöitä. Ilokseni täytyy toki todeta, että olen ollut tavannut muutaman maahanmuuttaneen pätevän lääkärin. Kenties sittenkin ollaan astumassa oikeaan suuntaan. - Kaikki paikat avoimiksi kaikille, joilla on riittävä koulutus, hyvät herrat ja rouvat-

2. Minusta tämä on melko hassua, eikö olisi vain paljon yksinkertaisempaa vaatia kaikilta samat asiat, silloin ei tarvitsisi kuluttaa ikää ja terveyttä siihen, että tarkistetaan kaikki uudestaan aj uudestaan, se olisi paitsi maahanmuuttajille, paitsi matkustajille yksinkertaista. Tietenkin muuttajilta pitäisi vaatia jotain ylimääräistä, mutta että viisumikin. En toki itse tiedä tästä asiasta paljonkaan ja siksi en voi oikein sanoa juuta, enkä jaata. Totean vain, että minusta tämä on hassua.

3. On oikeastaan lempi kysymykseni. Minusta maahanmuutajia ei sinänsä pitäisi heti velvoittaa mihinkään, mutta opastaa heitä täytyisi. Minusta on surullista nähdä ihmisiä kaduilla, jotka eivät tidä mitään suomesta, eivätkä osaa sanoa sanaakaan suomeksi. Minusta maahanmuuttajille pitäisi tarjota enemmän ja helpommin saatavaa informaatiota esimerkiksi kielikursseista. Mielestäni myös suomen kulttuurista tiedottaminen olisi tärkeää, ei siksi, että kaikista tulisi suomalaisia, vaan siksi, että ainakin minusta perustietoja pitäisi olla. Olen siis yksinkertaisesti sitä mieltä, että ei velvoituksia, vaan parempaa tiedotusta asioista. Mitä varmasti on järjestetty ainakin jossain määrin, mutta joka tapauksessa.

4/5. Vastaan nyt näihinkin, ihan vain huvin vuoksi ja tekemisen kannalta. Minusta maahanmuuton rajoitus on periaateessa turhaa, ehkä siksi, että unelmoin siitä utopiasta, jolloin kaikki liikkuminen olisi vapaata, kaikki olisi vapaaehtoista, eikä mikään välttämättä edes maksaisi. Unelmoin siis kai jostain rauhallisesta anarkiasta. Oikeaa määrää maahanmuttajille ei minusta ole, itse olisin valmis päästämään kaikki maahanmuuttajat maahamme, tällainen taivaanrannanmaalari kun olen.

Kiitoksia tästä. Muistakaa kommentoida *hymy*

- Tämä oli siis Viivin ja Henrin alustus maahanmuutosta, osa. Henrin kommentit, sekä linkit joihinkin sivustoihin *reps*-