tiistai 9. huhtikuuta 2013

Missä mättää?

http://www.hs.fi/kotimaa/Kaupunginhallituksen+Tenkula+Opettajan+kirjallinen+varoitus+olisi+riitt%C3%A4nyt/a1365471654546

Yläasteella kuulin silloin tällöin huhuja opettajien ja oppilaiden välisistä mittelystä jotka olivat johtaneet tuuppimiseen tai muuhun vastaavaan. Joillakin jutuista ei ollut mitään perää, eivätkä nekään jutut, jotka totta olivatkin, päässeet tietoisuuteen kuten opettaja Antti Korhosen tapauksessa. Opettajan turvautumiseen esimerkiksi oppilaaseen tarttumiseen on varmasti usein hyvä syy, vaikkeikaan laillinen. Joko opettajien oikeuksiin liittyvissä laissa mättää jokin, tai oppilaiden ja opettajien välisessä suhteessa.

Tarja Tenkula  Helsingin kaupunginhallituksesta on sitä mieltä, että opettajalla tulisi olla enemmän oikeuksia. Mutta miksi ylipäätänsä tällaisia tuuppimis- ja "pahoinpitely"-tapauksia tulee? .. Opettajalla ja oppilaalla tulee jotain kärhämää ja jommalla kummalla menee hermot. Opettajanhan tulisi osata olla rauhallinen tilanteessa missä hyvänsä ja myöskin osata pitää auktoriteettia yllä hankalampienkin oppilaiden osalla. Hyvä opettaja yleisestikin opiskelijoiden mielestä on luotettava ja hyvän auktoriteetin omaava. Omista yläasteajoistani voisin nimetä useita opettajia ja sijaisia joilla ei ollut lainkaan kuria luokkaani, mikä haittasi sekä opiskelua ja oppimista että opettajien valtaa.

Ennen kuin ruvetaan vaatimaan lakeja kenenkään oikeuksista, olisi varmaankin hyvä miettiä mitkä asiat johtaa kouluväkivaltaan ja mitä tehdä oppilaiden kanssa, joita ei saada ruotuun ilman fyysisyyttä.

7 kommenttia:

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Hyvä Emmi! Odotinkin, että tämä ajankohtainen asia otetaan esille. Todella hämmentävä tapaus ja hyvä, että opettajan kurinpito-oikeuksista keskustellaan nyt laajasti.

ssiljay kirjoitti...

ite kun seurasin tätä uutisointia niin mietin, että onko kyse muutoksesta oppilaissa vai opettajissa. musta tuntuu että opettajilla ei oo enää työkaluja hallita noita kurittomimpia lapsukaisia, joille ehkä ei olla kotona tehty niin selväksi että auktoriteetteja on ja niitä pitää kunnioittaa. opettajat on hyviä, ihania, fiksuja ja oikeesti ammattitaitosia, mutta jos ei aiemmin oo kohdannu oikeesti toivotonta tapausta palauttaa kuri, kuka tahansa on hukassa. eli opettajille - varsinkin peruskouluun - jotain "näin toimit, kun oppilas on ikävä"-infoa nin että toimintatavat linjataan ja sit tiedetään mikä on oikein. koska musta tuntuu et ei kukaan kamalimmistakaan meijän yläasteella ois vaatinu oikeesti kiinnikäymistä käytöksen puolesta - jokin on muuttunut vanhoista hyvistä ajoista!:P koska musta on tosi epäreilua et tää miesopettaja sai paljon kuraa niskaan toimiessaan mun mielestä lähestulkoon oikein hitsin hankalassa tilanteessa, jossa kuri oli kuitenkin pakko palauttaa. innostuin selostamaan, koska oon seurannu mielenkiinnolla tätä juttua:>

ssiljay kirjoitti...

... jatkanpas vielä: http://yle.fi/uutiset/anna_perho_tyokaverini_laski_sika/6572450 loistava kolumni, aika havainnollistava ja mun mielestä suoraan asian ytimeen! (tarviiko vielä erikseen sanoa että allekirjottan!)

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Kiitos Silja kommentoinnista ja linkistä tuohon Perhon juttuun. Lukekaa muutkin se, on todella ajatuksia herättävä!

ssiljay kirjoitti...

http://yle.fi/uutiset/laskista_siasta_tuli_nettihitti__eiko_mitaan_valimuotoa_todellakaan_ole/6574534

http://suomenkuvalehti.fi/blogit/tarinoita-tieteesta/teini-ei-ole-aikuinen-eika-opettajan-tyokaveri

^vielä kommentteja ja "vastine" perhon jutulle:)

Unknown kirjoitti...

No siis opettajan ammatistahan tulee todella vaarallinen, jos ei saa puuttua tilanteisiin fyysisesti. Mun mielestä fyysisiä keinoja pitäs voida käyttää tilanteen vaarallisuuden / vakavuuden ja oman harkintakyvyn mukaan. Tai sitten opettajille vaan etälamauttimet käytttöön. ":D"

ssiljay kirjoitti...

niinpä. yläasteella opettaminen on varmaan karsein työ minkä voi nykyään erehtyä ottamaan. meillä vaihtu ruotsin opettaja aikanaan jatkuvasti, kolmessa vuodessa ehkä 6? vakituista opettajaa ja miljardi tsiljardi sijaista kun rinnakkaisluokka joskus ajo opettajaruovan itkien luokasta ulos. että järjettömän kokoinen hatunnosto ja kumarrus opettajille kun kestätte meitä ja muita meikäläisiä:> valitettavasti opettajia ei useinkaan osata arvostaa ihmisinä silloin kun sen aika olisi ja työntekijöinäkin vasta jälkikäteen. mun mielestä opettajilla on täysi oikeus turvata jotenkin rauha ja järjestys koulussa - ihannetilanne kuitenkin olisi ettei voimakeinoja tarvisi laillistaa ja hyväksyä, vaan tehdä ne täysin tarpeettomiksi. ja tämähän onnistuu vain koulun ja kodin yhteistyöllä. koska mun mielestä lapselle saa ja kuuluu näyttää kaapin paikka - ihan kasvattajan ja kasvatettavan omaksi hyödyksi. joo tiedän että se ottaa päähän enemmän kuin mikään silloin tällöin ja tosi usein vähän kakarampana mutta nyt en voi kun arvostaa mun porukoita, että mua jaksettiin johdonmukaisesti komentaa ja sanoa ei silloin kun ei käy. enkä kyllä oo yrittänykkään sitten keskaria näyttää auktooriteetti-ihmisille. eli kaikki vaan meille kasvatettaviks niin johan on mallikansalaisia maa täys:D eikun oikeesti hei haloo nyt vanhemmat, teidän homma on se varhaiskasvatus. monet hoitaa hyvin ja ihailtavasti, mut ne lapset joita on "lyöty liikaa tai liian vähän" on ne jotka dominoi sitä koulua omalla pahalla olollaan ja saa aikaan oikeesti hirveetä vahinkoa loppujen lopuks kaikille. eihän se täysin kasvattajan syy oo mutta ite tuntisin ainakin ylpeyttä jos oma lapsukainen menis ja tekis fiksusti ja uskois kun sanotaan. ois muuten hirmu mielenkiintosta kuulla potkujen antoo puolustavia mielipiteitä ja pointteja?:)