perjantai 12. huhtikuuta 2013

Aprillia!


Aprillipäivänä moni on varmasti varuillaan matkatessaan median ihmeellisessä maailmassa, kun toinen toistaan kummallisemmat pilauutiset valtaavat maailman joka vuosi 1. huhtikuuta. Tämä kyseinen päivä nostattaa ihmisten mediakriittisyyden tuntosarvet pystyyn ja kehottaa meitä epäilemään kaikkea mahdollista. Tuntuu kuitenkin siltä, että aprillipäivän vaivuttua unholaan myös skeptisyytemme mediaa kohtaan lakkaa. Oletko sinäkin yksi heistä sinisilmäisistä jotka suhtautuvat mediaan lähes varauksetta? Ei hätää, niin olen minäkin, mutta asian ei pitäisi olla näin.

Media tunnetusti dramatisoi uutisiaan saadakseen niistä mielenkiintoisemman kuuloisia.
Havainnollistan asiaa hieman:

Tilanne:
Iäkäs naishenkilö kompastuu kadulla ja loukkaa itsensä. Lähistöllä oleskelee nuorisoporukka, joka ei huomaa tapaturmaa sen sattuessa vaan naureskelee porukassa kerrotuille vitseille.

Seuraavan päivän lööpit:
"Mummo loukkasi itsensä, nuoret vain nauroivat!"
"Nuoret eivät välitä vanhuksista"
"Vanhempien vastullisuus olemattomissa"

Tälläiset lööpit ovat tyypillisiä erityisesti aikakausilehdille joihin lukijan huomio kiinnitetään ylidramatisoiduilla ja korostetuilla otsikoilla. Tietysti perinteisemmät sanomalehdet eivät näin vahvoja tyylikeinoja käytä mutta tajuatte varmasti mitä ajan takaa.

Mediaa ei suotta sanota neljänneksi valtiomahdiksi. Tiedosvälineet eivät luonnollisestikaan valehtele ihmisille vaan pyrkivät tuomaan erilaiset epäkohdat ja uutiset ihmisten tietoisuuteen. Ne voivat kuitenkin itse valita lähestymistapansa sekä näkökulmansa asioihin. Tämä voi muokata ihmisten mielipiteitä vahvastikin sillä lukija samaistuu lukemaansa tekstiin ja perustaa mielipiteensä sen pohjalta. Jos uutinen antaa yksipuoleisen kuvan asiasta, lukijan mielipide voi vääristyä sillä hän ei tiedä koko totuutta. Medialla onkin suuresti valtaa vaikuttaa asioihin halutessaan ja joskus tahattomastikin.

Kehotankin teitä kaikkia joskus mediaa ihmetellessänne pysähtymään hetkeksi ja pohtimaan hieman. Onko uutinen saanut minut ajattelemaan jollakin toisella tavalla? Onko media vaikuttanut minuun?

Ei kommentteja: