keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Ihmiskauppa, eikö siihen jo voitaisi puuttua?


http://www.hs.fi/paivanlehti/#ulkomaat/Ihmiskaupan+uhreja+jo+yli+20+miljoonaa/a1362978263304


Ihmiskauppa ja orjuus - ongelmia, joita ei pitänyt enää olla. Tekoja, jotka ovat kriminalisoitu useissa maissa usein eri ottein. Miten sitä silti muka on olemassa? Ja missä? Kai me nyt huomattaisiin, jos 20 miljoonaa ihmistä orjuutettaisiin, eikö niin?

Suomi on vielä toistaiseksi ihmiskaupan valtavirroista syrjässä, vaikka kauttakulkua ja prostituoituja jonkin verran tänne tuleekin mm. Baltian maista. Kuitenkin maailmalla ihmiskauppa on nopeimmin kasvava järjestäytyneen rikollisuuden muoto. Ja silti siitä ollaan mielellään niin kovin hiljaa.

Eniten tässä mielestäni hämmästyttää rikoksen luonne ja sen kasvava suosio siitä huolimatta. Millaisia ihmisiä ne ovat, jotka kaappaavat rajoilla ja rannikoilla (esim. Lähi-Idässä ja Afrikassa) maahansa pakenevia, pakkaavat heidät autoon ja rikastuvat häikäilemättä toisen kustannuksella. Voiko sen tehdä vahingossa? Hups, vahingossa sieppasin alakoulullisen pieniä lapsia ja pistin heidät töihin kaivokseeni? Vahingossa on kuitenkin paljon helpompi tukea ja rahoittaa ihmiskaupankäyntiä, erityisen hyvänä ja surullisena esimerkkinä seksikauppa.

Mitä parittaja ajattelee? Varsinkin sellainen parittaja, joka tietää, että nämä naiset/LAPSET ovat hänen omaisuuttaan vasten omaa tahtoaan, ihmisarvonsa menettäneitä esineitä, joilla saa kerättyä isoa voittoa. Entä seksin ostaja? Jos seksikaupalla, lasten tai nuorten myymisellä menee niin hyvin maailmalla, niin ostajia on oltava miljoonia. Millaisia ihmisiä seksin ostajat ovat? Vahingossa raiskaavat jonkun maksua vastaan? Eikö siinä nyt oikeasti huomaa, että tekee toiselle pahaa? Vai ajatellaanko ihmisiä taas kerran arvottomina välineinä omaan mielihyvään? En vain kykene käsittämään, miten joku voi raiskata(raiskaushan se on, koska harvoin seksiorja sitä itse haluaa)pienen lapsen tai itkevän hakatun naisen tuntematta huonoa omatuntoa? Miten tästä silti väitetään, että ihmiskauppa ja seksikauppa ja orjuus ja ihmisarvoloukkaukset - lukuisat sellaiset - tapahtuvat aivan huomaamatta?

Ongelma on päässyt kasvamaan näin isoksi huolimatta rajavartioinnista ja poliisin toiminnasta eri maissa. Kyllä luulisi, että rajaa ylitettäessä tulli/rajavartijat eivät olisi niin huolimattomia, että valtavia ihmismääriä saisi salakuljetettua maasta maahan - varsinkin kuin ihmiskauppa ei ole salakuljetuksen ainoa muoto. Huumeita mahtuu kindermunan yllätyskuoreen, mutta ihminen on jo vähän isompi. Pääseekö rajojen yli noin vain maksamalla?

Jos terrorismi ja huumekauppa koetaan niin suurina uhkina, että niitä vastaan julistetaan suurin piirtein sotia, niin eikö näin olisi syytä menetellä myös ihmiskaupan kohdalla? Koska se on rikos monissa maissa ja loukkaa YK:n ihmisoikeuksia ja miljoonia yksittäisiä henkilöitä ja heidän läheisiään. Eikö jo olisi riittävästi syitä kokoustaa tästäkin maailmanlaajuisesti niinkuin ilmastoasioistakin - mielellään tietenkin aikaansaavammalla tavalla. Ihmiskauppahan on suuri ja edelleen kasvava globaali ongelma. Eikö olisi reilua jo vihdoinkin muistaa nämä 20 miljoonaa?

Ihmiskaupan uhrien määrä vaihtelee lähteestä riippuen välillä 20-27 miljoonaa.
Alla pari informatiivista asian esittelyvideota ja brittiläisen gospelbändin kappale:
http://www.youtube.com/watch?v=VZTN0TbsRYA
http://www.youtube.com/watch?v=K0L7NH48BWE
http://www.youtube.com/user/TheA21Campaign

Ja sitten ihmiskaupan asiakseen ottaneita:
http://www.notforsalecampaign.org/
http://www.thea21campaign.org/index.php

1 kommentti:

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Orjuus on länsimaisissa hyvinvointivaltioissa eläville jotain historiaan kuuluvaa ja kaukaista ja harvoin ymmärretään että miljoonat ihmiset elävät edelleen orjan oloissa. Hyviä näkökulmia ja herättelevää materiaalia Silja!