keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Ilmastonmuutos

http://yle.fi/uutiset/suomi_ei_pysynyt_ilmastotavoitteessa_-_vain_nelja_eu-maata_paransi/6543284

Jo kauan on puhuttu ympäristönsuojelun ja ilmastonmuutoksen pysäyttämisen tärkeydestä, niin politiikassa kuin ihan yksityisellä tasolla. Lukuisia yrityksiäkin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on ollut, mutta ne ovat olleet lähes järjestään epäonnistuneet. Tai siis hidastamiseksi, koska kokonaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tässä vaiheessa on mahdotonta.

Viimeisen vuosisadan aikana maapallon lämpötila on noussut n.0,7C ja ennustuksissa arvioidaan, että jos päästöt pysyvät samalla tasolla kuin nyt, niin vuonna 2100 maapallo on 4-6C lämpimämpi kuin nyt. Tämä on hälyyttävää, koska maapallo kestää noin 2C nousun nykyiseen verrattuna. Ilmastonmuutos uhkaa niin ihmis-, kasvi- sekä eläinkuntaa; koko maapalloa siis.

Jos ilmastonmuutosta ei saada hidastumaan seuraukset tulevat olemaan valtavat, sillä jo tällä hetkellä vaikutuksia alkaa olla näkyvissä. Jo nyt ilmastonmuutoksen on arvioitu vuosittain maksavan n. 1.2 biljoonaa dollaria, joka on n.1,6% koko maailman bruttokansantuotteesta. Jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin, niin hurjimmissa ennustuksissa sen on arvioitu aiheuttavan jopa 5-20% laskun vuosittaiseen BKT:hen.

Taloudellisten tappioiden lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa nykyään vuosittain monien satojentuhansien ihmisten kuoleman ja tulevaisuudessa vielä useampien. Se tulee lisäämään luonnonkatastrofien, kuten pyörremyrskyjen, maanjäristysten ja stunamien määrää. Ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääriolosuhteiden lisääntymistä. Eli kuivuus ja sade tulevat keskittymään vielä nykyistä enemmän tietyille paikoille. Merenpinta nousee ja merivirrat muuttuvat jäätiköiden sulamisen takia. useita eläinlajeja kuolee sukupuuttoon ja metsät vähenevät maapallolta.



http://www.hs.fi/ulkomaat/Kioton+sopimus+sai+jatkokauden/a1305626553324

Vuonna 2005 astui voimaan koko maailman laajuinen sopimus kasvihuonekaasujen vähentämisestä. Kioton sopimus on tällä hetkellä ainoa koko maailmaa koskeva sopimus ja sekin on hyvin heikko, koska suurimmat saastuttajat eli Kiina ja USA eivät ole ratifioineet sopimusta, eikä se siis sido heitä vähentämään päästöjään. EU:kaan ei ole täysin pysynyt tavoitteissaan. :(

Mutta tsekatkaa kuvasta, mitä voitte tehdä ja pelastetaan maapallo! :)



2 kommenttia:

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Tärkeä aihe Kielo! Ilmastonmuutoskeskustelussa on tapahtunut mielenkiintoinen kehityskulku: vielä vuonna 2007 aihe oli kaikkien huulilla, lehdet kirjoittivat näkyvästi ilmastoasioista ja monet innostuivat vähentämään autonkäyttöä ja miettimään kierrätystä. Sitten tuli finanssikriisi ja lama ja ihmisten katseet suuntautuivat talouteen: viime aikoina ilmastonmuutos ei ole ollut enää yhtä vetävä puheenaihe, vaikka sen painoarvo ei ole mihinkään kadonnut!

ssiljay kirjoitti...

musta surullista tässä on, et ilmasto ja ympäristö tuntuu eniten kiinnostavan nuoria. ja sit kun siitä lähdetään tekeen politiikkaa tai jakamaan greenpeaceflaikkuja, niin katotaan vaan kieroon et "taas joku hippi, ekkö sä nää että talouskasvu on parasta ja tärkeintä?!?". ois oikeesti ihanaa jos siellä ylempänä oikeesti kannettais huolta aiheesta niin että se näkyis ja vaikuttais. koska yksityinen ihminen ei palavimmallakaan halulla ja kuinka kasviksia syömällä ja julkista käyttämällä voi maailmaa pelastaa. ja suomenkin osuus koko maailman ilmastorasitteesta on hirmu hirmu pieni. tekis mieli mennä raivoomaan usaan tai kiinaan sanomaan että jooko pliis, pidetäänkö huolta meijän maapallosta. tuntuu ikävältä ajatella, et ilmastopäätöksiä nyt tärkeenä kokoustavat kuolee ennenkun jäätiköt sulaa ja koko maailma on yhtä tulvaa ja sitten niiden jälkeläiset muutaman polven päässä löytää aikakapselin ja kirjeen että "sori nyt kun me pilattiin tää maailma teille, taidettiin ajatella itteemme liikaa mut ainakin mä sain rauhassa yksityisautoilla ja yksityislentokoneilla". sori mä innostuin kommentoimaan kaikkia postauksia nyt:D