Yhteiskuntaopin tunnilla puhuimme peloista ja turvallisuusuhkista ja nuorten yksi pelko on ilmastonmuutos. Ilmastoasiat ovatkin olleet esillä erittäin paljon viime aikoina. Ekologisesta elämäntavasta on tullut monille tuttu asia ja sana kestävä kehitys on monien huulilla.
Mitä me sitten voimme tehdä ympäristön eteen? Monet saarnaavat toisille ympäristötietoutta mutta elävät silti itse epäekologisesti. Monet esimerkiksi välttelevät yksityisautoilua ja arvostelevat niitä, jotka sitä tekevät. Tottakai julkisen liikenteen käyttö on hyvä asia. Se vähentää ympäristöhaittoja ja ruuhkia. Silti ei kannata puuttua muoiden ihmisten elintapoihin liikaa, sillä jokaisella on myös oikeus valita, millä tavoin vaikuttaa.
Esimerkiksi itse ostin juuri pesupähkinöitä, joita käytetään pesuaineiden sijasta pyykkiä pestäessä. Niiden kanssa ei myöskään tarvitse käyttää huuhteluainetta. Niitä keräämällä ihmiset saavat elantonsa esimerkiksi Intiassa ja Nepalissa. Lisäksi ne eivät kuormita luontoa samalla tapaa kuin normaalit pesuaineet. Eikä niitä tietenkään ole testattu eläimillä, koska ne ovat pähkinöitä ja täten aito luonnontuote.
Yllä oleva esimerkki on minun valintani tukea luontoa. Silti saatan olla jossakin toisessa asiassa epäekologinen. Muita hyviä esimerkkejä tukea kestävää kehitystä on ostaa vaatteita ja muita käyttötavaraa käytettynä. Monet kirpputorit ja internetkaupat myyvät käyttettyjä kirjoja, cd:itä, kodinkoneita ja niin edelleen. Viime viikolla ostin pakastimen internetistä käytettynä. Ensinnäkin se oli halvempi kuin uusi ja toiseksi, on ekologista kierrättää vanhoja kodinkoneita. Pakastinkin toimii hyvin!
Voimmeko me suomalaiset sitten saada muutoksen aikaan? Uskon, että meidän kannattaa yrittää. Tosin, kaikkien kansojen pitäisi olla mukana tukemassa tätä kestävän kehityksen projektia. Viime vuonna kun olin Yhdysvalloissa, hämmästyin, sillä tapasin ihmisiä, jotka eivät edes uskoneet ilmastonmuutokseen. Jos joku ei usko ilmastonmuutokseen, tuskin hän on etujoukoissa yrittämässä estää sitä.
Toivottvasti Yhdysvaltoihin ja muihinkin maihin saataisiin lisää tietoa ympäristöasioista varsinkin nuorille. Lukijat, jakakaa tekin ympäristötietoutta, mutta älkää yrittäkö "käännyttää" ihmisiä. Se ei useinkaan toimi. Itse en ainakaan halua kuulla ympäristösaarnaa, vaikka luonnosta välitänkin.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Olen outin kanssa hyvin samaa mieltä siitä, että ei kannata puuttua muiden ihmisten elintapoihin, sillä on hyvin vaikea muuttaa ihmisten elintapoja, asenteita ja mielipiteitä. Ja se on totta, että kaikki eivät välttämättä edes usko ilmaston muutokseen.
Mielestäni kysymys ilmastonmuuton ehkäisemiseksi esitetty ruuhkaliikenteen maksulliseksi tulemisen kysymys on mielestäni hyvin kohtuuton, sillä kyllä joku ihminen voi ihan hyvin asua maalla, mutta käydä silti kaupungissa töissä ja se saattaisi tulla hyvin kohtuuttomaksi. Maaseudulta ei välttämättä ole muita kulkuyhteyksiä kuin yksityinen autoilu. Kun taas kaupungeissa julkista liikennettä voi huoletta käyttää, koska julkisen liikenteen kulkevuus on huomattavasti monin kerroin parempi, niin miksi joidenkin ihmisten pitäisi kärsiä?
Toinen mielipiteeni ilmaston muutoksesta on se, että on hyvä suosia egologista mallia, mutta vaikka Suomi ryhtyisi kokonaan ekomaaksi ja ihmiset söisivät vain salaattia, sillä ei todennäköisesti olisi kauheasti merkitystä, vaan ajatus pitäisi saada kulkemaan Yhdysvaltoihin ja Kiinaan, jossa päästöt ovat valtavia ja suorastaan katastofaalisia. Miksemme voi edistää ilmastonmuutoksen vakavuuden keskustelua muualle maailmaan, kun ei näin pieni valtio voi kauheasti vaikuttaa asiaan. Ja Suomella on suhteelliset pienet päästöt verrattuna esimerkiksi yhdysvaltoihin.
Mirka Pellikka
"Käännnyttäminen" ei todellakaan ole se keino millä ihmiset saadaan osallistumaan yhteisiin ympäristötalkoisiin.
Mutta mikä sitten neuvoksi?
Meillä on kanava, jonka kautta tieto on helppo "ujuttaa" joka kotiin ja kaikille ikäluokille. Nimittäin media.
Emmekö voisi hyödyntää mediaa maapallon hyväksi?
Mediassa pyörivä keskustelu voisi herättää edes muutamia ajattelemaan kulutustottumustensa seurauksia.
Eikö siinäkin ole jo puoli voittoa, että muutama ihminen lisää saadaan ns. ympäristön puolellelle? Mielestäni on.
Vaikka tieto on nytkin muutamam klikkausken päässä, niin kaikilla näin ei ole. Meille nuorille tietokoneen käytön hallinta on itsestäänselvyys, mutta kaikilla ikäluokilla tämä ei ole näin. Ihmiset ovat lisäksi yhä kiireisempiä, eikä siitä huolimatta, vaikka haluaisi omilla toimillaan vaikuttaa ympäristön hyvinvointiin, ei ole aikaa etsiä tietoa ja silloin kun aikaa on ei yksinkertaisesti jaksa.
Tiedon saatavuus siis avainsanaksi.
Loistavana esimerkkinä toimii mielestäni Valion maitopurkin kyljessä oleva ohje, miten maitopurkkeja tulee kierrättää.
Kun tieto tule ikäänkuin vahingossa, sen omaksuminen ja hyödyntäminen voi kätevämmin ja positiivisemmalla mielellä kuin saarnaaminen.
Olisko meidän siis panostettava tiedonsaannin helppouteen ja toivoa ihmisten ottavan informaation onkeensa?
Kun ympäristöystävälliset tuotteet ovat selvästi esillä ja mainoksissa, ihmiset löytävät niiden luo paremmin eikö totta?
Mielestäni taas jokainen voi pieniltäkin tuntuvilla teoilla hidastaa ilmastonmuutosta. Tosin vaikutus näkyy kunnolla vasta kun tekoja on paljon. Siksi mielestäni juuri esimerkiksi maitopurkissa olevat ohjeet kierrätykseen, mistä Kisse mainitsi, ovat hyvä tapa saada ihmiset mukaan kierrätykseen ja muuhun toimintaan ilmastonmuutosta vastaan. Näin ihmisille ei tule liian suurta kynnystä alkaa toimia ekologisesti, kun ilmastonmuutokseen vaikuttaminen tehdään varsinkin aluksi helpoksi.
Lähetä kommentti