keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Työ vai raskaus?

Luettuani Iltasanomien uutissivua en voinut olla hämmästelemättä suurta vääryyttä, joka ilmenee työelämässä. Raskaus aiheuttaa monille naisille hankalia tilanteita työpaikalla. Kuitenkin raskaus on luonnollinen asia ja siihen pitäisi myös työnantajien osata suhtautua oikein.

Iltasanomien 10.12.2008 verkkouutisen mukaan monet naiset kokevat, että raskaus on haitannut heidän työuraansa. Verkkolehdessä mainittiin, että työnantaja on yrittänyt antaa esimerkiksi potkuja, kun raskaus on tullut ilmi.

Kuten jo yhteiskuntaopin tunnilla puhuimme Suomessa on laitonta irtisanoa raskauden vuoksi eikä perheenlisäyssuunnitelmia saa kysyä työhaastattelussa. Kuitenkin tälläinen syrjintä tulee mahdolliseksi monilla työpaikoilla, koska naiset eivät välttämättä tiedä miten suhtautua asiaan ja lisäksi heillä on niin paljon ajateltavaa jo raskausaikanaan.

Naista ei tule rangaista raskaudesta. Onhan meille jo monta vuotta toitotettu, että Suomi tarvitsee lisää lapsia. Ja sitten kun niitä olisi tulossa, niin ei kelpaa! Tälläinen toimintamalli on törkeä ja edistää epätasa-arvoa. Nainen ei voi mitään sille, että biologisista syistä hän on se, joka kantaa raskauden vaivat ja joutuu olemaan pois työelämästä. Biologisista syistä syrjiminen ei kuulu hyvinvointivaltioon! Ahneet yritykset yrittivät tietenkin pienentää kustannuksia. Mutta miksi uuden sukupolven kustannuksella?

Lähde:
Iltasanomat:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1624423
Haettu, 10.12.2008

Laki-asiaa, lisätietoja:
http://www.tasa-arvoklinikka.fi/index.php?Itemid=150&id=
133&option=com_content&task=view
Haettu, 10. 12.2008

2 kommenttia:

ElinaC kirjoitti...

Kun väkiluku ei enää kasvakaan tasaista vauhtia, tulisi siis naisia ehdottomasti kannustaa lasten hankkimiseen sen sijaan että heidän työpaikkansa kärsivät lasten vuoksi. Vaikea uskoa, että naisten työelämä todella on joutunut kärsimään raskauden vuoksi, kun kerran laki tätä vastaan on olemassa. Olisiko mahdollista valvoa tätä lakia jotenkin, jotta voitaisiin taata äideille turvallinen työpaikka vielä äitiysloman koittaessa?

Outi L kirjoitti...

Niinpä! Todellakin nyt tällä hetkellä on oikea aika tukea odottavia äiteijä.On paljolti työnantajien asenteista kiinni, miten he suhtatuvat raskaana oleviin naisiin.