perjantai 28. marraskuuta 2008

Presidentti- maan kasvot?

Suomen tasavallan presidentti Tarja Halosen tekemisiä on kytätty suurennuslasin kanssa. Johtuuko tämä siitä, että Halonen on Suomen ensimmäinen naispresidentti vai onko hän muuten vain niin erilainen päätöksenteossaan, että koko ajan pitää seurata silmä kovana? Muun muassa on arvosteltu hänen valtaoikeuksien käyttöään.

Suomessa on käytössä ns. kahden lautasen periaate, jossa EU:n huippukoukukseen menee pääminsiterin lisäksi myös presidentti. Yleensä huippukokoukseen menee vain pääministeri. Ihmettelen tätä käytäntöä. Minusta olisi loogista, jos presidentti hoitaisi ulkopolitiikkaa. Hän on kuitenkin kansan valitsema johtaja, joka valitaan suoralla vaalilla. Mielestäni tässä ei tule minkäänlaista demokratiavajetta.

Haluemmeko presidentistä vain arvojohtajan, joka kättelee vieraat itsenäisyyspäivän juhlissa ja pitää puheen. Vai todellisen ja arvostettavan ulkopoliittisen johtajan? Nimittäin jos olemme ensimmäisen ehdotuksen kannalla, voimme yhtä hyvin laittaa jonkun hienon posliininuken presidentin tilalla ja vaikka vaihtaa sitä kuuden vuoden välein. Eikä sille edes tarvitsisi maksaa palkkaa.

Minusta on täysin turhaa arvostella Halosta siitä, että hän käyttää valtaoikeuksiaan. Ne ovat hänelle suotuja oikeuksia, hän niitä käyttäköön, niin kauan kuin voi. Kansa on jokatapauksessa tietoisesti valinnut hänet valtaan. Onneksi Halonen itse on ollut valmis pitämään kiinni valtaoikeuksistaan. Mielestäni se jo itsessään kertoo, että maamme presidentillä on luja tahto ja hän haluaa hoitaa asioita.

Itse koen, että presidentti on maan kasvot. Hänen kuuluu edustaa maataan ulkomailla ja tuoda maataan tunnetuksi. Nykyajan kuningattarilla ja kuninkailla ei ole paljon yhtään valtaa. Tämä on silti eri asia kuin presidentin valta. Kansa voi vaihtaa presidentin joka kuudes vuosi, jos hän ei ole onnistunut tehtävissään.

Halonen on ollut myös erittäin kansanläheinen presidentti. Uskon, että juuri tälläistä poltiikan pitääkin olla. Ei mitään hienoja korulauseita- vaan kansaläheistä toimintaa kansan hyväksi!

P.S. Huippukokoukseen voi jatkossakin varata kaksi lautasta Suomelle. Tuskinpa siitä tulee liikaa ylimääräistä tiskiä.

3 kommenttia:

Mikael kirjoitti...

Mielestäni presidentin valtaa pitäisi lisätä, sillä presidentti on suoran kansanvaalin kautta valittu ja koko kansan tahtoma johtohenkilö. Sitäpaitsi presidentti on puolueettomampi kuin pääministeri ja täten "reilumpi". On hienoa, kun Halonen käyttää valtaansa, hyvä pressat!

Kirsi kirjoitti...

Halonenhan se huippukokouksessa on se ylimääräinen lautanen! Pääministerin kuuluisi hoitaa ulkopolitiikkaa, kuten muissakin EU-maissa. Halonen vaan haluaa ängetä mukaan ja vaikeuttaa koko systeemiä. Annetaan Vanhasen - koko kansan kunnioittaman pääministerin - hoitaa ulkopolitiikkaa, ja Halosen ottaa sisäpolitiikka enemmän käsiinsä. Suomihan on äänestänyt Halosen hoitamaan asioitaan, niin missä hän hoitaisi niitä paremmin kuin itse Suomessa, kansan lähellä?

Outi L kirjoitti...

Mielestäni kaikkien maiden tulisi lähettää presidenttinsä huippukokoukseen. Mutta koska voimme päättää vain omasta maastamme, Halonen olkoon mukana myös ulkopoltiikassa. Hän on maan kasvot. Kansa on valinnut hänet hoitamaan asioitaan niin Suomessakin kuin ulkomaillakin.