maanantai 1. joulukuuta 2008

EU - lähellä ihmistä?

Suomalaiset eivät pidä itseään eurooppalaisina. Vanhat isänmaalliset käsitykset Suomen maasta ovat juurtuneet syvälle. Suomi on Suomi, ja piste.

Tunnilla puhuimme nuorten äänestämättömyydestä. Vanhempi kansa äänestää tottumuksesta, nuoremmat saattavat jättää äänestämättä, jos eivät löydä sopivaa ehdokasta. Presidentinvaaleissa sopiva ehdokas tuntuu löytyvän helpoiten. Eduskuntavaalienkin alla ehdokkaat ovat näkyvästi esillä, eikä tarvitse nähdä vaivaa löytääkseen edes jonkun, jonka nimi alkaa kiinnostaa sen verran, että uurnille jaksaa raahautua. EU-vaalit ovatkin sitten ihan eri juttu.

Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa äänestysprosentti oli 41,1 %. Jos alle puolet äänioikeutetuista äänestää, voidaanko sanoa demokratian toteutuvan? EU-vaaleissa on vain yksi vaalipiiri, ja äänestää voi suoraan omaa ehdokasta. Ehdokkaita on paljon vähemmän kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa tai kunnallisvaaleissa, sillä jokainen puolue voi asettaa ehdolle korkeintaan 20 ehdokasta. Luulisi, että tuosta joukosta nyt jonkun äänestämisen arvoisen ihmisen löytäisi.

Suurin syy äänestämättä jättämiseen on varmasti se, ettei jaksa etsiä tietoa ja haravoida ehdokkaita. Toinen syy voi olla, ettei asia tunnu koskevan itseä tai se on liian kaukainen. EU-vaaleissa ihmiset voivat ajatella, että EU on niin laaja organisaatio, ettei yhden valtion yksi kansalainen voi äänellään tehdä mitään. Totuushan on kuitenkin, että yksikin ääni merkitsee. Jostainhan niiden äänienkin on tultava. Miksei sitten Suomen kansalta?

EU tuntuu olevan suomalaisille vain kaukana siintävä tähti, jonka loisteen ovat kurkkudirektiivit ja kaikenlaiset rajoitukset ja säädökset himmentäneet. Todellisuudessa EU ei pelkästään rajoita, Suomea, vaan antaa myös mahdollisuuksia. Me nykynuoret emme enää edes osaa kuvitella Suomea ilman EU:ta, eikä paluuta entiseen enää edes olekaan. Vielä kymmenisen vuotta sitten, kun EU-aihe oli vielä pinnalla, sain useinkin kuulla mummuni suusta kommentin: "näin EU-aikana". Tämä kuului usein, kun jostain oli valittamista, sillä aina asia onnistuttiin kytkemään Euroopan unionin toimintaan ja maahamme sotkeutumiseen. Nykyään kuulee enää harvoin EU:ta syytettävän. Ihmisten asenteet ovat muuttuneet ja asiaan on sopeuduttu. Miksi kuitenkaan EU ei tunnu vieläkään tarpeeksi läheiseltä, että eurovaalit alkaisivat kiinnostaa?

Jos vanhempi väestö ei ole saanut rutiinia EU-vaaleissa äänestämiseen, ja EU tuntuu kaukaiselta, niin miksemme me nuoret sitten ota ohjaksia käsiimme ja anna äänemme kuulua? Varsinkin nyt, kun tiedämme, että äänestysprosentti on matala, niin äänemme merkitsee enemmän. Me olemme sukupolvi, joka on saanut EU-sivistystä jo koulussa. Tätä ei voi sanoa vanhemmasta väestä. Minulla on perheessäni eniten tietoa EU:sta, enkä pelkää käyttää sitä. Alkukesällä 2009 on seuraavat europarlamenttivaalit. Minä aion äänestää ja haastankin teidät kaikki siihen mennessä 18 täyttäneet äänestämään myös. Together we make a difference!

4 kommenttia:

Outi L kirjoitti...

Kannatan itsekin äänestämistä joka vaaleissa. Olen kuitenkin sitä mieltä, ettei Suomen kuulu luopua kulttuuri-identiteetistään. Mutta toki kuulumme myös EU:hun ja silloinon syytä vaaleissa äänestää. Mielestäni demokratia toteutuu, vaikka äänestysprosentti olisi alhainen. On jokaisen oma häpeä, jos ei "viitsi" tai "ehdi" mennä äänestämään. Itsekin aion kesällä vaaliuurnille.

percikka kirjoitti...

Itsekin kannatan äänestämistä joka vaaleissa. Sehän on demokratian edellytys.
En kuitenkaan itsekään ole sitä mieltä, että kulttuuri-identiteetistä pitäisi luopua. Suomalaisten kuuluisiki olla ylpeitä suomalaisuudestaan, onhan sen eteen tehty paljon.
Mutta kun Suomi nyt on EU:n jäsen, mielestäni on typerää jättää äänestämättä eurovaaleissa. Olen kuullut monien valittavan EU:n päätöksenteosta. Mielestäni on turha valittaa päättöksistä, jos ei itse käytä päätöksentekovaltaansa äänestämällä.
Itse aion äänestää kesällä ja minäkin kehotan kaikkia käyttämään ääntään.
-Johanna

Flamewall kirjoitti...

Miksi siis ihmiset tuntevat, että heidän äänellään ei ole merkitystä? Ongelmahan on, että jos ihmiset todella tuntisivat, että heidän äänillään on selkeää ja suoraa merkitystä, he äänestäisivät.
Kunnallisvaaleissa on vaikutukset helpponähdä. Oma puolue saa ääniä ja oma ehdokaskin voi mennä hyvinkin lävitse ja vaikka olisikin äänestänyt jotakuta, joka ei päässyt kunnanvaltuustoon voi lohduttautua sillä, että ainakin äänesti omaa puoluettaa. Presidentinvaaleissa oma vaikutuson nähtävissä vielä suoremmin.
Eurovaalien ongelma on se, että kun presidentinvaaleissa voittanut ehdokjas nousee presidentiksi astuu tämä absoluuttisesti virkaan ja tällä on todellista valtaa. EU:ssa ihmiset taasen eivät koe, että vaikka saisivat itse henkilökohtaisesti valita jokaisen Suomen Euroedustajan, ei näillä olisi paljoakaan valtaa. Vaikka kaikki Suomessa läpipäässeet ehdokkaat puhaltaisivat yhteen hiileen, ei heidän vaikutusvaltansa riittäisi mihinkään.

Mirka kirjoitti...

Haluan ottaa kantaa kysymykseen, siitä, että äänestys voisi tapahtua netin välityksellä äänestämisen suosion lisäämiseksi.
Mielestäni äänestäminen on kumminkin hyvin vanha perinne, niin miksei sitä voitaisi noudattaa nykyäänkin juuri sellaisena kuin se on? Vai ovatko ihmiset tulleet vaan niin laiskoiksi, etteivät viitsi lähteä kodistaan pelkän äänestämisen takia.
Äänestys netissä? Mielipiteeni siitä on jyrkästi ei, koska on paljon puhuttu siitä, että miten vaalisalaisuus voitaisiin säilyttää, ja mistä voimme tietää onko henkilö netissä juuri se, joksi väittää. Ja miten laskenta voitaisiin suorittaa, niin että vaalisalaisuus voitaisiin kumminkin varmistaa ja että, jokaisella olisi vain yksi ääni. toistaalta olisihan äänestäminen netin vällityksellä paljon helpompaa, mutta onhan perinteisessä äänestämisessä oma hohtonsa. Suosikaa perinteistä äänestystä!