Pitäisikö jokaiselle lapsiperheelle taata mahdollisuus ilmaiseen päivähoitoon ? Tämä on kysymys, jonka mm. kansanedustaja Jutta Urpiainen on tuonut esille. Tällä hetkellä esim. Espoossa on huima päiväkotien henkilöstöpula, koska vanhemmat palaavat takaisin töihin. Ajatelkaahan riittääkö henkilöstö, ja mielellään vielä pätevä henkilöstö, sitten jos koko konsepti tuotettaisiin ilmaiseksi? Ja millä rahalla? Niillä verorahoilla vai ? Ja mikä päiväkoti se sellainen on, jossa henkilökunnalla ei ole aikaa ottaa kontaktia lapsiin enää koska heitä on liian paljon yhtä työntekijää kohti..
Toisaalta nykyään vanhempien tosiaan on vaan pakko mennä töihin niin pian kuin mahdollista, koska nykyisillä palkoilla ei normaalipalkkaisessa perheessä yhden ihmisen tuloilla pärjätä. Mm. ruuan, sähkön ja bensan hinnat ovat nousseet kun kotihoidontuki on edelleen surkea. Raaka totuus sekin. Ja vaikka reippaat isät tekisivät hurjasti lisää töitä ja heidän palkkansa nousisi niin samaan tahtiin nousisi myös veroprosentti ja pian se 40%:a reippaan isän tuloista singahtaa verottajalle. Hmm .. Vika on siis verotuksessa.. Vai ?
Jos ottaisimme suurennuslasin alle tämän Immun mainitseman verotuksen niin kotihoitoa tukisi mielestäni parhaiten se, että nuorille perheille annettaisiin mahdollisuus yhteisöveroon. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että molempien palkansaajien tulot laskettaisiin yhteen ja veroprosentti määräytyisi näiden tulojen keskiarvon mukaan. Näin reipas isä saisi tienata vielä hiukan enemmän ja perheelle jäisi enemmän rahaa käteen.
Kiitos ja kumarrus :)
(Tämä bloggaus on oikeastaan ihan hauskaa, vaikka minä sitä ensin vähän epäilinkin.. Parempi vaihtoehto tämä kyllä on kuin esseen kirjoittaminen vihkoon tai konseptille)
Toivottavasti ylioppilaskirjoituksetkin vaihtuvat pian tähän muotoon)
maanantai 18. elokuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Päivähoito on hyvä ja hyödyllinen, mutta ei siitä tarvitse ilmaista tehdä. Kunhan vain päivähoitomaksut pysyvät siedettävinä. Yhteiskunnan ennen kaikkea tulisi kannustaa sekä nykyisiä että tulevia vanhempia olemaan enemmän lastensa kanssa ja kasvattaa heitä myös taloudellisesti niin, että se tuntuisikin. Yhteiskunnan perusyksikköhän on perhe, eikä yritys.
Ilahduin kovasti ideasta "reipas isä". Kannattaa ottaa mietintämyssyn alle, miten voisi tulla sellaiseksi sitten aikuisena. Ehkä yksilön osuus tulisi olla se, että tienaa perheelleen katon pään päälle ja leivän pöytään tai sitten pitää lapsista huolta kotona. Nykyään ehkä molemmat vanhemmat tekevät osaltaan kumpaakin. Miksei niinkin, kunhan se toimii? Se vaatii perheenkeskistä järjestelyä, sisua ja viisasta taloudenhoitoa, etteivät lapset eivätkä työt kärsisi.
Lasten päivähoito on tärkeä ja laaja yhteiskunnallinen kysymys. Aikanaan julkisen päivähoidon tulo edisti tasa-arvoa mahdollistamalla naisten työssäkäynnin. Päivähoito tuntuu tämän hetken keskustelussa olevan melko kuuma peruna: kuuluuko kaikille universaali oikeus laittaa lapsensa päivähoitoon ja kumman julkinen valta tekee perheille kannattavammaksi: päivä- vai kotihoidon? Bloginkirjoittajan otsikko on todella osuva: päivähoitokysymykset liittyvät kasvatukseen, kysymykseen perheen ja yksilön vastuusta ja toisaalta vapaudesta valita oma elämäntapansa. Toivottavasti saamme muilta tänne lisää kommentteja: kuuluuko oikeus päivähoitoon kaikille? Kuinka vanhempien mahdollisuutta viettää enemmän aikaa lastensa kanssa voisi edistää?
Lähetä kommentti