Suomen laissa on määrätty tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia. Näiden tarkoitus on taata kaikille Suomen kansalaisille mm. tasa-arvoinen kohtelu terveyteen, ikään tai sukupuoleen katsomatta sekä huolehtia kaikille suomalaisille perusopetus. Kansalaisoikeuden ovat pitkälti samat YK:n perusoikeuksien kanssa ja ne toteutuvat hyvin Suomessa. Tässä pieni listaus maassamme olevista kansalaisoikeuksista:
*mahdollisuus valtion alueelta poistumiseen ja vapaasti liikkumiseen
*ruumiillinen koskemattomuus, joka estää kaikenlainen tahallinen väkivaltaan ja kuolemantuomiota käytön rangaistuksena.
*omaisuudenturva, joka takaa jokaiselle samanlaiset oikeudet omistaa
http://www.laki24.fi/ihpe-perusoikeudet.html
Kuitenkaan kaikki oikeudet eivät toteudu Suomenkaan kaltaisessa hyvinvointivaltiossa, esimerkiksi rasismia on monelle ulkomaalaistaustaiselle arkipäivää. Toisena esimerkkinä esille voisi nostaa naisten ja miesten palkkaeron, jota on viimeaikoina pyritty tasaamaan, mutta jossa on vieläkin oman käsitykseni mukaan eroja saman koulutuksen omaavilla nais- ja mieshenkilöillä.
Kansalaisvelvollisuuksia taasen ovat mm. oppivelvollisuus, asevelvollisuus ja veronmaksuvelvollisuus. Asevelvollisuus ja varsinkin verotus ovat ollut viimeaikoina hyvin esillä mediassa. Pitäisikö asevelvollisuus koskea tasa-arvon nimessä molempia sukupuolia ja mitä tehdä yli kaksinkertaa pidemmälle siviilipalvelusaijalle?
Tätä postausta kirjoittaessani itselleni heräsi kysymys velvollisuuden ja oikeuksien erosta. Esimerkiksi äänestäminen on toiselle oikeus, mutta toinen kokee sen velvollisuutena. Oikeudet mielletään yleisesti valtion takaamina seikkona, jotka antavat perustan jokaisen kansalaisen tasavertaiselle kohtelulle. Velvollisuudet taasen saatetaan mieltää pikemminkin pakotteena, kuten juuri armeija. Tulkintatapoja on tosin monia, joillekin armeijan käyminen on kunniateko ja velvollisuus isänmaata kohtaan. Eräänä suurena kysymyksenä esiin nousee se, minkä verran velvoitteita ja rajoituksia valtiolla on lupa asettaa kansalaiselleen ja taas vastaavasti millaisia oikeuksia sen on annettava yksilölle?
Näitä kysymyksiä pohdittaessa määräytyy minkälaisessa valtiossa haluamme elää: valitsemmeko holhous-,yövartia- vai hyvinvointivaltion, tai mahdollisesti olemmeko pelkän anarkian kannalla?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti