sunnuntai 17. elokuuta 2008

Made in China

Olenpas urhea ja uskallan kirjoittaa ensimmäisenä oppilaana tähän blogiin. Olen ilmeisesti ainoa, jolla ei ole viikonloppuna parempaakaan tekemistä.

Henkilökohtainen mielipiteeni kurssista, jonka verkkoympäristönä toimii julkinen blogi, on varsin positiivinen. Niin kauan kun ei tarvitse kirjoittaa omalla nimellä tai lisätä viestin perään puhelinnumeroa ja katuosoitetta, voi räväkätkin mielipiteet ilmaista aika rennosti, ja itse taisin oppitunneilla perustella julkista blogia vastaan vain toteamalla, etten käsitä miksi ketään kiinnostaisi lukea minun postauksiani (paitsi opettajan, mutta hän saa siitä palkkaa).

Paitsi että olisi tosiaan mielenkiintoista saada kommenttia joltakulta kurssin ulkopuoliselta henkilöltä, blogi on maassamme yksi yleisimpiä vaikuttamisen muotoja, samassa sarjassa tekstiviestipalstojen kanssa. Joka toisella ihmisellä on blogi ja kuuluu vahvasti aktiiviseen kansalaisuuteen osata selailla ja kommentoida niitä tai ainakin tietää, mitä ne ovat. Tavallaan tämä yhteiskuntaopin ykköskurssi opettaa siis tätäkin. Odottakaamme sitä, että Jyrki Lehtola kaivaa kurssin loppupuolella tämän blogin googlen kätköistä ja haukkuu kokeilun Aamulehden Asioissa wannabe-modernina pätemisenä ja itsekorostuksena, jonka tarkoitus on vain näyttää, että opettajat luulevat, että heillä on mielikuvitusta. Hm. Olisin tosi ylpeä mikäli näin kävisi.

Pitäisiköhän ensimmäisessä oppilaan kirjoittamassa viestissä selittää jotain muutakin kuin sitä, kuinka hieno ja vallankumouksellinen opettajamme idea oli? En pyri minkään kovan tason aloittamiseen, pikemminkin asetan riman niin alas, että ehkä joku muukin saattaa uskaltautua kirjoittamaan. Pohjalta ei pääse kuin ylöspäin.

Heitetäänpä sitten jotain kommenttia vaikka Pekingin olympialaisista. Urheilua hyvin vähän seuraavana olen kiinnostuneempi ilmiöistä, joita olympialaiset aiheuttavat kuin itse siitä, kuka niistä samannäköisistä juoksijoista ensimmäisenä ylittää sen maaliviivan (ja se lienee näin yhteiskuntaopin kurssilla myös olennaisempaa). Kiinan tapa suhtautua ihmisarvoon on mielestäni monessa suhteessa arveluttava. Se, että ihmiset ovat menettäneet kotejaan (kertoi Aamulehti 4.8.), koska olympia-aluetta on siistitty, on törkeää ja ehdottomasti väärin. Kiina pyrkii antamaan ulkovalloille hienon kuvan itsestään ja monessa paikassa se tekee näin lakaisemalla roskat maton alle ja toivomalla, ettei kukaan huomaa. Maa, jonka olympialaisia on paljon vastustettu ihmisarvoloukkausten vuoksi, ei pyri muuttumaan kisat saatuaan, vaan hiljentämään protestoijat. Kun muut maat osallistuvat kilpailuihin, on se näiden osalta hiljaista hyväksymistä, joko vähän valituksia mutisten tai aivan silmät kiinni.

Urheilu pitää erottaa politiikasta, sanoo joku - eiväthän olympialaiset liity mitenkään siihen, kuinka asioita muuten maassa hoidetaan. Olympialaiset ovat mielestäni kuitenkin niin kallis, tiedotettu ja arvostettu tapahtuma, että ei sitä voi muusta maailmasta erottaa. Kyllähän ihminen Suomessa voi sulkea silmänsä olympialaisilta, mikäli ne eivät kiinnosta, mutta kodistaan olympialaisten vuoksi häädetty kiinalaisperhe kärsii, eikä syy ole urheilussa, vaan maan tavassa toimia urheilukilpailujen aikana.

Erittäin hyvin olympialaisten hyväksymisongelmasta kirjoitti Aamulehdessä idolini Matti Kuusela. Pekingin päiväkirjassa hän käsittelee muun muassa sitä, voivatko olympialaiset saada Kiinan vähentämään ratkaisevasti ilmansaasteiden määrää. On hyvä huomio, että mikäli Kiinan kokoinen maa huomattavasti vähentää saastuttamista, sillä on vaikutusta koko maailman hengitysilmaan ja hiilidioksidipäästöihin. En kuitenkaan usko, että maailma olympialaisten takia heittämällä puhdistuu. Tulos ei ole pitkäaikainen, koska olympialaisetkaan eivät ole. Voimme vain toivoa, että Kiinalle jää päälle jotain toimintamalleja esimerkiksi sen ilman puhdistamisen kanssa - ja että ne mallit jotka liittyvät ihan yksittäisten ihmisten kunnioitukseen, alkavat pikku hiljaa muuttua, kun niitä vastaan on nyt niin paljon protestoitu.

Niin ja se kolumnissa mainittu Yang Peiyi on erinomainen esimerkki siitä roskat maton alle -ajattelutavasta. Että ei meillä täällä Kiinassa ole vinohampaisia ihmisiä, meillä on vain kauniita ja laulutaitoisia. En käsitä, miten kukaan on voinut tehdä noin lapselle. Mitä seitsenvuotiaalle on sanottu? “Et saa laulaa, olet liian ruma.” Kaikeksi onneksi asiasta on haloo noussutkin. Saattaa olla, että Yang Peiyi pääsee laulamaan päättäjäisiin ihan omilla kasvoillaan.

Se olisi aika ihana kokemus siitä, että Kiina muuttuu olympialaisten aikana, kun sen toimintamalleja vastaan tarpeeksi protestoidaan. Ehkä ne talonsa menettäneetkin ihmiset tulevat vielä saamaan kunnon korvauksen.

5 kommenttia:

VJS kirjoitti...

Minäpä nyt vastaan tähän sitten. Pahoillani etten jaksa keksiä juuri nyt uutta aihetta, mutta ehkä senkin aika vielä tulee.

Ensimmäiseksi blogiasiasta. Minusta blogi ei suinkaan ole niin yleinen juttu, kuin annetaan ymmärtää. Hyvinä esimerkkeinä voivat toimia esimerkiksi muutamat ystäväni,jotka (ovat ikäisiäni) kysyivät minulta, eikös se Blogi ole sama kuin se irc-galleria? Tai tätini joka kysyi: "Blogi- onko se jokin slangisana päiväkirjalle?"
Mutta niin, minusta näiden asioiden tunteminen on kuitenkin tärkeää, olkoonkin että hieman protestoin sitä, miten tiede/kehityskeskeiseksi maailmamme on muuttunut/muuttumassa. Harvoin enää näkee vanhanaikaisia, mutta niin sykähdytäviä päiväkirjoja, eikä enää juuri kirjepostiakaan, muaalta kuin laskunmuodossa. Tämä kurssi olisi voitu käydä vaikka kirjekurssina *hymy*, se olisi ollut jotain se. Mutta niin, tämä Blogi on silti oikein oivallinen, julkisuuden kannalta.

Nyt tuohon olympia aiheeseen. Itse en ole koskaan seurannut urheilua äärimmäisen kiinnostuneena, enkä siis yllättäen tiedä mitään näidenkään olympialaisten tapahtumista. En myöskään seuraa uutisia paljonkaan, osaksi siksi etten lue lehtiä opiskelijabudjettini takia, osaksi siksi etten jaksa katsoa edes netistä, mitä on tapahtunut missäkin. Voi siis sanoa, että elän melko pimennossa.

Joillakin meidän koulussamme on käsitys että minä olen: Pessimistinen, kylmä, välinpitämätön jne. Se lienee osittain totta. Johtunee ehkä minun " Mustaa-Valkoista"- ajattelustani.

Kiina on maa, jossa tapahtuu pajon vääryyksiä ja sen sellaista. Kuten Marianna jo kertoikin, lehdistä on luettu vaikka mitä mielenkiintoista siitä, kuinka kiinassa on mm ajettu ihmisiä kodeistaan. Onhan se kamalaa minustakin, mutta se ei minusta ole syy protestoida Kiinaa, tai sen järjestämiä olympiakisoja. Olkoonkin, että kiinä on nyt otsikoissa ihmisoikeusloukkauksiensa takia, mutta minusta pitää ottaa huomioon myös se, että samanlaisia loukkauksia tapatuu kaikkialla muuallakin. http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat/

Esimerkiksi MTV kolmen sivuilta voidaan päivittäin lukea vaikka mistä. Minä kuitenkin kuulen näinä päivinä monien suusta sanat : " Kyllä Kiinan tosiaan pitäisi muuttua". Tietenkin olen samaa mieltä, että sen pitäisi muuttua, mutta minun sanani ovat siitä huolimatta nämä : " Koko maailman pitäisi muuttua". Ei Suomikaan täydellinen ole, vaikka monet tuntemani ihmiset niin minulle sanovatkin.

Mutta niin, Kiina aiheesta nyt vielä se, että vaikka Kiina nyt onkin median kynsissä, ei minusta silti pitäisi unohtaa, että pahoja asioita tapahtuu kaikkialla ympärillämme, ihmisiä kuolee miloin minkäkin syyn takia. (Minulle tuli vahva tunne siitä, että toistin itseäni ja pahasti... no menköön tämän kerran, ainakin.)

Pidetään urheilu urheiluna, politiikka politiikkana. Muistetaan myös, ettei suvereniteettia saa loukata.

(meni kenties hieman aiheen vierestä, mutta hei, onneksi tämä on "vain" kommentti.)

Eena (Opettaja) kirjoitti...

Turha varmaan edes kuvailla innostuksen määrää kun huomasin ensimmäisen opiskelijan postauksen! Nostat esille kiinnostavia asioita, niin koulusta, mediasta kuin Kiinastakin. Tartun aluksi tuohon hersyttävän hauskaan visioon siitä, että Jyrki Lehtola dissaa blogiamme tarkoitushakuisena trendipelleilynä ;). Niin kuin h.j. kommentoi, blogin kaltainen verkkomedia ja tieto- ja viestintätekniikan käyttö yleensä ei ehkä ole niin laajalle (tai ainakaan syvälle) levinnyttä kuin kuvitellaan.
Verkko-opetuskoulutuksissa olen huomannut, että jotkut opettajat luulevat oppilaiden koodaavan html:lla aamupalansakin ja suurin piirtein elävän verkossa, vaikka näin ei suinkaan aina ole. Monille nuorille verkko on työväline siinä missä aikuisillekin: jos se tuo opiskeluun jotain lisäarvoa, sitä on mielekästä käyttää. Se aika on toivottavasti jo ohi, että verkkoon tartutaan vain tekniikan uutuudenviehätyksen vuoksi.
Tvt:n käyttö koulussa, bloggaus, verkkomedia ym. Mariannan sivuamat kiinnostavat aiheet kietoutuvat kaikki sen ydinkysymyksen ympärille, jota tunnillakij pohdimme: millaisessa yhteiskunnassa me elämme? Voiko sanoa meidän elävän tietoyhteiskunnassa? Filosofian kurssilla olemme kritisoineet tietoyhteiskuntanimitystä ja pitäneet informaatioyhteiskuntaa parempana terminä. Miten on yhteiskuntatieteen näkökulmasta? Kuinka suuren osan ihmisistä täytyy olla päivittäin tekemisissä tietoverkkojen, tiedon analysoinnin tai välittämisen kanssa, jotta voimme puhua tietoyhteiskunnasta.Ovatko blogit ja "vapaa" verkkomedia yksi tietoyhteiskunnan edellytyksistä? Kuka tietoa tietoyhteiskunnassa jakaa, välittää ja kontrolloi?

Immu kirjoitti...

Kiina on kyllä monessa suhteessa möhlinyt noitten olympialaisten kanssa mutta boikotoiminen tai pois jääminen kisoista on tulkittu Kiinassa ylimielisyydeksi ja koko kiinan kansan väheksymiseksi. (Aamulehden artikkeli.. en löytänyt enää linkkiä)

Siis munkin mielestä jotain pitäisi tehdä mutta melko vaikeaa on kun ei saa avoimesti protestoida... Ehkä jos saatais lähetettyä apuja niille jotka on kisoista kärsiny?

tfeatly kirjoitti...

Tuosta Kiinan kisojen alkuhappeningistä..

Aamulehti 15.8 korjasi kahden pienen laulusankarin esiintymistä koskevan haloon vielä hieman monimutkaisemmalla kuittauksella.

Pikku kiinalaistytöt olivat molemmat olleet ehdolla tuohon lauluasiaan, mutta koska tältä 7- vuotiaalta oli irronnut juuri kaksi etuhammasta häntä ei katsottu soveliaaksi esittämään laulamista yleisön edessä.. MUTTA hän pääsi tausta ääneksi, joka oli siis nauhoitettu. Tosin myös tämän 9- vuotiaan ääni oli nauhoitettu etukäteen.

Kiinalaistyttöjen äänet olivat niin samanlaiset, ettei media niin kuin ei 9- vuotias tyttö itsekään erottaanut oliko laulu hänen omaansa vai toisen tytön.

Toisaalta miksi edes laittaa pieniä lapsia laulamaan niin suureen tapahtumaan etteivät he jännityksen vuoksi edes pysty laulamaan ilman tukea..

Marianna kirjoitti...

Hui, kuinka paljon kommentteja. No, yritetään vastata kaikkeen.

h.j: Blogitus ei ehkä, myönnettäköön, ole niin yleistä kuin annoin ykkösviestissäni ymmärtää, mutta etenkin julkisuuden henkilöillä, poliittisilla ihmisillä, toimittajilla ja muilla vaikutusvaltaisilla henkilöillä niitä löytyy. Lähes jokaisen puolueen sivulla on linkit puolueiden jäsenten blogeihin, joten bloggaus on, jos ei jokapäiväistä kannanottamista, tärkeä poliittinen vaikutuskeino.

Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että koko maailmassa on asioita, jotka kaipaavat parannusta, joskaan en tiedä, mikä minä olisin sanomaan, millaiseksi maailman pitäisi parantua. Se, että otin yksittäisessä blogitekstissä puheeksi Kiinan ihmisoikeusloukkaukset, koska asia on nyt olympialaisten vuoksi kovasti pinnalla, ei tarkoita, että pidän kaikkea muuta hyvänä, minä vain vähän rajaan aihetta noin ensimmäiseen postaukseen. Pelkästä Kiinasta puhuminenkin teki viestistä jo aika pitkän - kuvittele jos samaan olisi pitänyt mahduttaa koko maailma.

eena: Jyrki Lehtola -kommentti oli vain heitto, mutta sitä en pidä edes mahdottomana. Lehtola kaivaa usein blogeja, hänen kirjoituksissaan olen blogitukseen eniten törmännytkin. Muuten eipä tässä mitään, kiitos kommentista.

immu: Jep, boikotoinnissa ongelma on usein se, että kun ei pidä lainkaan meteliä, jää kokonaan ilman sitä huomiota jota on boikotoinnilla hakenut ja kohta kukaan ei muista. Olemassa on vain se, mitä näemme. En minäkään muistaakseni kisoja boikotoimaan kehottanut, lähinnä pohdin, oliko ylipäätään oikein myöntää kisat Kiinalle. Protestointi tuntuu hiljalleen herättävän Kiinan hallintoa, ehkä tilanne paranee kun vähän ravistelee.

tfeatly: Vou, tuosta en ollut kuullut, enkä kyllä etsimisestä huolimatta myöskään löytänyt mitään. Löysin vain uutisia, jotka paasasivat samasta kuin minä: http://www.iltalehti.fi/kisaextra/200808128088950_ox.shtml ja http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1569247
Jos löydät jostain artikkelin, jossa puhutaan kertomastasi lisäfaktasta, olisin kiitollinen.